Крила за спиною

27.02.2010

Поліцейські й рятувальники можуть літати самотужки, наче Карлсон, уже досить давно, але — тільки у фантастичних кінострічках. Однак технічний прогрес не стоїть на місці, і такий винахід, як «літаючий ранець», уже близький до широкого застовування. Новозеландська компанія «Мартін ейркрафт» знайшла інвестора і найближчим часом запустить виробництво індивідуальних реактивних літальних апаратів, схожих якщо не на ранець, то на дві діжки за спиною. Як пише газета «Дейлі телеграф», на початковому етапі «Мартін» планує випускати по 500 таких апаратів на рік. Ціна одного «джей–пака» кусається — більше 75 тисяч доларів США.

Пристрій, винайдений засновником компанії Гленом Мартіном, продемонстрували публіці ще влітку 2009 року. Експериментальний зразок був досить громіздкий і важив 115 кг, а бачка пального вистачало на 30 хвилин польоту. За цей час апарат міг подолати відстань у 48 км, піднімаючи людину на висоту до 2,5 км. Через невеликі габарити пристрою, свідчать у «Мартіні», для керування «ранцем» не потрібна спеціальна ліцензія.

Винахідник розраховує, що першими покупцями індивідуальних літальних апаратів стануть рятувальні служби, однак не виключено, що такий засіб переміщення захочуть придбати і приватні особи. Крім того, новозеландці вважають, що апарат має перспективу і для використання в зброй­них силах.

У ролі інвестора виступить міжнародна літакобудівна компанія, назва якої наразі не розголошується.