НОВИНИ ПЛЮС

25.02.2010

Латинська Америка об’єднується у блок

На дводенному саміті, який завершився в мексиканському Канкуні, лідери країн Латинської Америки та Карибського басейну домовилися створити новий регіональний блок без участі США та Канади. Як повідомив один з ініціаторів створення нового блоку, президент Мексики Феліпе Кальдерон, новий блок має бути незалежним від уже наявної Організації американських держав. Офіційну назву та статут нового об’єднання мають затвердити на наступних самітах, які пройдуть у Венесуелі та Чилі, відповідно, у 2011–му та 2012 роках. У саміті в Канкуні взяли участь представники 32 країн Латинської Америки та Карибського регіону.

У Туреччині загинули шахтарі

Щонайменше 17 людей загинуло внаслідок вибуху метану на шахті в місті Дурсунбей у турецькій провінції Баликесир. Ще 29 шахтарів рятувальники витягли з–під землі живими, але багатьох із них шпиталізовано із сильними опіками. Обвал стався на глибині близько 250 метрів.

ООН розсудить Аргентину і Британію

Організація Об’єднаних Націй розгляне конфлікт, який назріває між Великою Британією та Аргентиною через суперечку про видобуток нафти в районі Фолклендських островів. Учора міністр закордонних справ Аргентини Хорхе Тайан мав із цього приводу зустріч із Генеральним секретарем ООН Пан Кі Муном. Як повідомляє «Інтерфакс», незабаром на розгляд Генеральної Асамблеї ООН буде винесено резолюцію, яка засуджує рішення британської влади дозволити компанії «Дезіре петролеум» почати бурильні роботи у шельфі Фолклендських островів.

Нігер: хунта призначила прем’єра

Військова хунта, яка 18 лютого здійснила військовий переворот у Нігері і скинула президента Мамаду Танджа та уряд, призначила нового прем’єр–міністра. Як повідомляє нігерське радіо «Голос Сахеля», керівник Верховної ради з відновлення демократії (так називають себе заколотники) Сало Джибу підписав указ, яким наділив повноваженнями глави уряду Махаманду Данду. Наприкінці 1990–х Данда обіймав посаду міністра інформації Нігеру, а до нинішнього призначення був радником при посольстві Канади в Нігері.

Куба: дисидент помер після 85 днів голодування

В одній із в’язниць Куби після 85–денного голодування помер дисидент Орландо Сапата, засуджений сім років тому за «підривну діяльність». Як повідомив керівник нелегальної Кубинської комісії з прав людини і національного примирення Елісардо Санчес, арештант помер у гаванському госпіталі «Ерманос амехейрас», куди його доставили після різкого погіршення стану здоров’я. Сапата оголосив голодування, вимагаючи від влади визнати його «в’язнем сумління». 2003 року його разом з іще понад 70 кубинцями заарештували за звинуваченням у шпигунстві на користь США. За останні кілька років близько десятьох із ув’язнених тоді дисидентів відпустили на волю з огляду на те, що вони мають серйозні захворювання, але звинувачення із жодного з них не знято.

Сербію закликають змиритися із втратою Косова

Франція і Німеччина закликають Сербію змиритися із втратою Косова. Як заявили в інтерв’ю кільком белградським газетам посли цих держав у Сербії, налагодження добросусідських відносин із Приштиною є неодмінною умовою подальшого зближення Сербії з Євросоюзом. І Німеччина, і Франція вважають незалежність Косова незворотним процесом і розглядають його як окрему державу, повідомляє «Німецька хвиля».

США: вчитель знешкодив терориста

У школі на околиці американського міста Денвер, штат Колорадо, учитель знешкодив озброєного чоловіка, який відкрив вогонь по школярах. Як повідомляє агенція «Ассошиейтед пресс», 32–річний Бруко Іствуд прийшов у школу з рушницею і почав стріляти в учнів, несмертельно поранивши двох із них. На звук пострілів прибіг учитель математики Девід Бенке, який вихопив у злочинця зброю і здав його поліції.

В Італії арештують мільярдера

В Італії суд видав ордер на арешт одного з найбагатших бізнесменів країни — мільярдера Сильвіо Скальї. Як повідомляє британська газета «Файненшл таймз», його звинувачують у відмиванні коштів на суму, еквівалентну 2 мільярдам доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>