Лід і піт

20.02.2010
Лід і піт

У чоловічій біатлонній гонці норвежці позавчора взяли дві нагороди. (Фото Рейтер.)

До середи традиційно сильна в зимових видах спорту норвезька збірна не тішила своїх уболівальників високими досягненнями, перебуваючи з двома срібними та стількома ж бронзовими нагородами поза десяткою лідерів командного заліку. Але прорив у два останні дні дозволив «вікінгам» опинитися серед трійки збірнихлідерів.

 

Норвегія тягається зі Штатами

«Почином» було «золото» лижниці Маріт Бйорген, а наступного дня, в четвер, скарбничку норвежців поповнили біатлоністи. Тура Бергер та ЕмільЕгле Свендсен принесли країні ще дві медалі найвищої проби, а УлеЕйнар Бйорндален здобув срібну відзнаку. Це для нього вже дев’ята олімпійська медаль; загалом у колекції Бйорндалена є п’ять золотих, три срібні та одна бронзова нагорода.

Наздогнати або навіть перегнати команди США та Німеччини, які зараз лідирують у заліку збірних, норвежцям буде нелегко. «Штатники» у четвер здобули чергову порцію призових місць, вкотре доводячи на практиці своє бажання стати найсильнішою командою Зимової ХХІ Олімпіади. Фігурист Еван Лайсачек бездоганним прокатом у довільній програмі відсунув на «срібне» місце росіянина Євгена Плющенка, котрий повернувся у великий спорт після дворічної відсутності й перед тим красиво виграв чемпіонат Європи. А американська гірськолижниця Джулія Манкусо здобула на Іграх2010 уже друге «срібло»: кілька днів тому вона потрапила на п’єдестал у швидкісному спуску, тепер же — у комбінації.

Могла повторити свій успіх кількаденної давнини ще одна американка —чемпіонка зі швидкісного спуску Ліндсі Вонн. Вона йшла серед лідерів, але під час слалому не втрималася на трасі й упала, налетівши на ворота. «Я просто не встояла на ногах — у гірських лижах це трапляється», — пояснила Вонн.

Недбалість і героїзм

Таких слів неабияк потребували організатори, чия репутація була попсована після змагань у швидкісному спуску. Шведка Аня Персон, яка позавчора стала бронзовою призеркою, у першому старті у Ванкувері навіть не дісталася фінішу, серйозно впавши наприкінці дистанції. Того дня ще сім лижниць не завершили спуск через падіння, і це викликало чимало нарікань на якість траси: перепади температури перетворили сніговий покрив на кригу.

А ще ціннішою була бронзова медаль словенки Петри Майдич, здобута в класичному лижному спринті. Як з’ясувалося, на розминці перед кваліфікаційною гонкою жінка не вписалася у швидкісний поворот і через відсутність огорожі впала в яр за межами траси — на спину з двометрової висоти. Після бронзового фінішу Петру винесли з арени на руках у стані напівнепритомності, а з церемонії нагородження відвезли на інвалідному візку зі зламаними ребрами та ушкодженою легенею, після чого доставили у клініку Ванкувера на гелікоптері. За виявлену самовідданість президент Словенії Данило Тюрк нагородив 30річну спортсменку золотим орденом «За заслуги», одним із найвищих у країні.

Радість Австралії, провали Росії

У жіночих змаганнях зі сноуборду на хаф­пайпі американських уболівальників спіткало справжнє розчарування — хоча їхні спортсмени й здобули тут дві медалі, найвищу позицію посіла австралійка Тора Брайт. «Тепер у моїй країні кожна дівчина захоче мати сноуборд», — так оцінила свою перемогу Тора.

А найбільшою несподіванкою четверга стала поразка російської хокейної збірної словакам. На Олімпіаді в Турині зіркова Росія вже програвала нашим західним сусідам, і тепер історія повторилася. Основний час та овертайм завершилися нервовою нічиєю 1:1, а в серії булітів вирішальним став кидок форварда клубу НХЛ «Ванкувер кенакс» Павола Демітри. Фани на переповнених трибунах ванкуверської Canada Hockey Place неабияк тішилися успіху свого улюбленця. А ось зірковий росіянин Олександр Овечкін у серії «хокейних пенальті» реалізував лише одну свою спробу з трьох.

Водночас слід відзначити, що й канадці вчора дотягнули своє протистояння до булітів, але в «лотереї» таки перевершили непоступливу Швейцарію.

Росіянам на Олімпіаді поки погано допомагає навіть численна присутність зірок шоу­бізнесу, яких тут майже вдвічі більше, ніж спортсменів. Олімпійців Росії у Ванкувері нараховується 179, тоді як знаменитостей — Йосипа Кобзона, Олега Табакова, Олега Меншикова, Микити Михалкова, Андрія Макаревича, Геннадія Хазанова та інших — аж 399.

 

ВІДЗНАКИ

Здобуті медалі можуть принести й певні неприємності. Німецький саночник Давід Меллер спробував прикусити свою срібну нагороду і... зламав зуб. Стоматологи допомогли хлопцеві, а його історія тепер буде наукою для інших переможців.

До речі, організатори Олімпіади відкрили таємницю, що при виготовленні нагород Ігор використовували старі побутові прилади, які містять чималу кількість кольорових металів. Зокрема, наповнювачами для медалей стали... старі телевізори.

Маріт Бйорген, яка першою серед норвежців стала володаркою «золота» у Ванкувері, не отримає за медаль преміальних від НОК своєї країни. Представники скандинавської делегації розповіли, що всі кошти лижної команди пішли на передолімпійську підготовку. Маріт може отримати лише певне заохочення від спонсорів, а це приблизно 25 тисяч євро.