Поступ «штатників»

19.02.2010
Поступ «штатників»

Політ переможця змагань зі сноубордингу (хаф–пайп) Шона Уайта. (Фото Рейтер.)

Поки українська збірна тільки мріє про першу медаль ХХІ зимових Олімпійських ігор, представники провідних «зимових» країн збирають урожай дорогоцінних металів ледь не щодня. Показовим є позавчорашній результат американців, які завоювали три золоті, одне срібне та два бронзові місця. Причому всі ці здобутки припадають на три види: сноубординг, гірськолижний та ковзанярський спорт.

 

Зірки і смуги

Домінування представників США у сноуборді на хаф–пайпі дивним не виглядає: саме ця країна вважається батьківщиною катання на дошці. Шон Уайт, який став тут переможцем, вигравав змагання акробатів на «половині труби» і чотири роки тому в Турині. Цікаво, що рудий Шон, якого через колір волосся ще називають «Літаючим помідором», входить також до числа найвідоміших скейтерів США, тобто майстерно гарцює і на дошці з колесами.

Якщо перевага американців у сноубордингу закономірна, то їхні «золотий» і «бронзовий» успіхи в чоловічих змаганнях ковзанярів на дистанції 1000 м для багатьох виглядають досить несподіваними. Перше місце тут посів темношкірий Шані Девіс. Утім для ковзаняра це вже третя олімпійська медаль: у Турині він здобував «золото» на цій же дистанції та «срібло» — на 1,5 км.

Нагадаємо, що в понеділок на 500–метрівці тріумфували кореєць та японці, а в першій десятці азійських спортсменів було аж шестеро. Позавчора на «кілометрі» представники Європи взагалі не спромоглися пробитись на п’єдестал, адже «срібну» сходинку між двома американцями посів кореєць Мо Тає Бум. Непоганий результат після «золота», здобутого в понеділок.

А найвдалішими для представників США в середу стали змагання гірськолижників, де жінки показували свою майстерність у швидкісному спуску. Тут дві перші сходинки п’єдесталу обійняли американки Ліндсі Вонн та Джулія Манкусо. Для Ліндсі це вже третя Олімпіада за кар’єру, і лише тепер вона виборола першу нагороду — одразу найвищої проби. А ось Манкусо вже володіла званням найсильнішої спортсменки на Іграх: у Турині вона була першою в слаломі–гіганті.

Перше «золото» сусідів

Середа стала успішною й для російської збірної, яка до цього мала лише одну бронзову нагороду. Але після чоловічого лижного спринту ситуація трохи поліпшилася: на 1,5 км два перші місця вибороли Микита Крюков та Олександр Панжинський. Цікаво, що в заліку Кубка світу сезону 2009/2010 Крюков іде на 18–му місці, а Панжинський узагалі є 48–м.

Несподівані переможці на дев’ять секунд випередили норвежця Петера Нортуга — лідер заліку сезону в середу фінішував третім. «Під час одного з поворотів у фінальному заїзді зіштовхнулись двоє лижників, і поки я їх оминав, то втратив чимало часу», — розповів після здобуття «бронзи» скандинав, якого звично вважають одним із головних претендентів на перемогу.

У жінок другу срібну медаль Польщі принесла 27–річна Юстина Ковальчик — вона довела, що не дарма є лідером заліку Кубка світу. На попередній Олімпіаді Юстина здобувала «бронзу» в гонці на 30 км.

Загалом медалі у Ванкувері станом на вчорашній вечір за київським часом здобували спортсмени 23 країн.

 

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЛЯПИ

Наразі найбільшим ґанджем організаторів Олімпіади–2010 залишається безлад під час проведення жіночої та чоловічої гонок переслідування в біатлоні. Деяких спортсменів, у тому числі наших Валентину Семеренко та Андрія Дериземлю, випустили на дистанцію пізніше зазначеного часу, зафіксованого за підсумками попереднього спринту, а кілька біатлоністів стартували раніше наміченого. По завершенню гонок результати коригувалися, але така ситуація викликала критику як із боку вболівальників, так і спортсменів та фахівців. Представники деяких команд назвали допущені помилки «порушенням правил та духу змагань».

Непорозуміння виникло й під час змагань ковзанярів: росіянин Дмитро Лобков у своєму забігу на 1 км стартував із фальстартом, після чого, вчасно не попереджений організаторами, пробіг майже повне коло. Пізніше росіянину дозволили повторити спробу, але показати свій найкращий час він уже не зміг — фінішував у підсумку 21–м.

Проблем організаторам додала хокейна збірна Росії. Її представники розкритикували якість їжі в Олімпійському селищі та розповіли пресі, що змушені були дохарчовуватися в «Макдональдзі». У відповідь росіянам виділили зону в ресторані селища, де вони зможуть харчуватися окремо від інших спортсменів та споживати їжу, що їх задовольняє.