Хто допомагав донові Чезаре?

16.02.2010

Сицилійська поліція поновила розслідування кримінальної справи, закритої ще в... XVI столітті. Як повідомляє агенція «Рейтер», за ініціативою мера міста Каріні, що неподалік від Палермо, з’ясовують обставини вбивства, скоєного в 1563 році. Оскільки справа складна, правоохоронці Сицилії звернулися до Міжнародної асоціації криміналістів. Головний біль слідчих — смерть баронеси Лаури Ланци та її коханця Людовіко Вернагалло. Батько Лаури, барон Чезаре Ланца, чотири з половиною століття тому зізнався у вбивстві в листі королю. У документі, який зберігається в церкві К’єза Мадре в Каріні, йдеться, що Ланца вбив доньку, застукавши її в ліжку з коханцем. Водночас місцева легенда свідчить: баронові допомагав його зять Вінченцо Ла Груа.

Обох родичів Лаури судили, держава конфіскувала їхнє майно, однак згодом їх визнали невинуватими. За законами того часу барон мав право вбити дочку за шкоду, завдану репутації сім’ї. А участь зятя у злочині доведено не було.

Коханців поховали у спільній могилі біля церкви К’єза Мадре. Найближчим часом криміналісти розкопають захоронення і спробують ідентифікувати останки Лаури та Людовіко. Фахівці з ексгумації хочуть визначити причину смерті коханців: якщо виявиться, що злочин було скоєно за допомогою кількох видів зброї, наприклад меча і кинджала, тоді можна буде ствер­джувати, що вбивця був не один.

«Спортивний» інтерес рухає італійськими криміналістами ще й через те, що історія баронеси Лаури ді Каріні — знаменита й кілька різів була екранізована.