НОВИНИ ПЛЮС

13.02.2010

Росія й Білорусь домовилися про нафту

Держдума Росії вчора ратифікувала угоду про безмитні поставки російської нафти в Білорусь. Для того щоб затвердити цей закон, на екстрене засідання зібралася й Рада Федерації. Після тривалих суперечок між Мінськом і Москвою додаткову угоду про умови постачання нафти було підписано 27 січня. Згідно з цим документом, цього року Росія поставить у Білорусь безмитно понад шість мільйонів тонн нафти, а ще 15 мільйонів тонн — зі стовідсотковим митом.

США випробували зброю майбутнього

У США провели успішні випробування нової зброї спрямованої енергії. За повідомленням Агентства з протиракетної оборони США, лазер повітряного базування високої потужності збив балістичну ракету «на розгінній ділянці траєкторії». Зброя спрямованої енергії є зручною для цілей ПРО тим, що може завдавати удари зі швидкістю світла одразу по кількох цілях на відстані у сотні кілометрів.

Теракти в Пакистані й Афганістані

У місті Банну на північному сході Пакистану в результаті двох вибухів загинули щонайменше 14 осіб, 30 людей поранені. Серед жертв — семеро поліцейських, а серед поранених — начальник міської поліції. Як повідомляє радіо «Свобода», вибухові пристрої поблизу місцевого центру підготовки поліцейських задіяли терористи–смертники. Місто Банну розташоване поблизу афганського кордону, в районі Північний Вазиристан, де переховуються бойовики руху «Талібан» та терористичної організації «Аль–Каїда».

* * *

Терорист–смертник, переодягнений у поліцейського, підірвав себе на військовій базі США в районі Данд–ау–Патан у східному Афганістані, неподалік кордону з Пакистаном. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», поранено п’ятьох військовослужбовців.

В Індії застрелили адвоката терористів

В Індії невідомі особи кількома пострілами впритул убили адвоката Шахіда Азмі, який представляв інтереси Фахіма Ансарі, обвинуваченого у справі про теракти в Мумбаї у листопаді 2008 року. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, у поліції не поспішають стверджувати, що вбивство адвоката пов’язане з розслідуванням терактів у Мумбаї. Нагадаємо, ввечері 26 листопада 2008 року терористи захопили в Мумбаї два фешенебельні готелі й місцевий єврейський центр. У результаті терактів загинуло 166 людей.

Іспанця засудили за шпигунство для Росії

Іспанський суд засудив колишнього співробітника місцевих спецслужб до 12 років позбавлення волі за зраду батьківщини. Як повідомляє радіо «Свобода», колишній капрал Цивільної гвардії (жандармерії) Роберто Флорес свого часу служив вахтером у Національному центрі розвідки, звідки, як стверджує суд, викрав низку таємних документів, щоб за 200 тисяч доларів передати їх Росії. Утім, чи відбулася ця передача, суд не встановив. Це перший вирок громадянину Іспанії за зраду батьківщини після краху франкістської диктатури та переходу до демократичної форми правління у другій половині 1970–х років.

Франція «просвічуватиме» пасажирів

Національні збори Франції на своєму засіданні в четвер схвалили використання в аеропортах країни новітніх сканерів для огляду пасажирів, які повністю просвічують одяг і дозволяють вмить виявити заховану під ним зброю і вибухівку, не вдаючись до ручного обшуку. Використання сканерів в експериментальному порядку терміном на три роки почнеться у Франції після набуття чинності закону про внутрішню безпеку, який зараз перебуває на розгляді парламенту.

Українець — призер міжнародного фотоконкурсу

Український фотокореспондент Степан Рудик, який співпрацює з російською інформаційною агенцією «Новості», посів третє місце в номінації «спортивне фото» 53–го всесвітнього конкурсу фотожурналістики World Press Photo. Переможцем конкурсу став італійський фотограф–фрілансер П’єтро Мастурцо, якого відзначили премією в 10 тисяч доларів за знімок, зроблений в Ірані після президентських виборів минулого року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>