Все буде самба!

13.02.2010
Все буде самба!

Лютий — пора карнавалів. (Фото Рейтер.)

Найяскравіше, найбарвистіше, найвеселіше і найзахопливіше шоу у світі — якими тільки епітетами не нагороджують Бразильський карнавал щасливці, котрим випало побачити це дійство на власні очі. Цьогорічний карнавал стартував учора в Ріо–де–Жанейро з урочистого прохо­дження перед трибунами самбадрому школи «Салгейру» — переможниці минулорічного конкурсу самби. Організатори свята вже традиційно запевнили, що карнавал–2010 буде ще більш вражаючим, ніж попередній. Зазвичай так воно і трапляється, хоча, здавалося б, перевершити попередні досягнення вже неможливо. Але щонайменше один рекорд на цьогорічному святі вже заплановано: під час карнавалу в різних куточках Ріо–де–Жанейро за цей час виступлять 116 музичних колективів — це більше, ніж будь–коли раніше.

Як завжди, головною «фішкою» програми стане змагання шкіл самби, які впродовж п’яти днів розважатимуть публіку своєю майстерністю. Однак цього року інтрига полягала не тільки в тому, якій саме з 12 найкращих самба–шкіл вдасться вибороти перемогу. Напередодні початку шоу увагу публіки було прикуто до засідання суду, який мав вирішити, чи може бути королевою карнавалу семирічна дівчинка.

Відкривати карнавальну ходу — це дуже почесна місія. Зазвичай кожна школа доручає її вродливій бразильській красуні. Особливої пікантності цьому моменту надає те, що зазвичай дівчина до пояса є повністю оголеною. Однак цього року одна з провідних шкіл самби — «Унідос ду Вірадуро» — обрала своєю «королевою» семирічну дівчинку. Оскільки роль «самба–королеви» мало асоціюється з дитячою цнотливістю, обурені захисники прав дітей звернулися до суду з вимогою заборонити маленькій Жулії Лірі виступати «об’єктом сексуального бажання».

Засмучена Жулі пролила чимало сліз, доки суд не виніс вердикт: ніщо не заважає семирічній дитині очолювати карнавальну ходу. Батько дівчинки, директор школи «Унідос ду Вірадуро» Марко Ліра, назвав таке рішення суду «торжеством справедливості». Чоловік запевняє, що костюм малої танцівниці буде не надто відвертим, а вони з матір’ю (колишньою королевою самби) уважно наглядатимуть за Жулією й стежитимуть за тим, щоб дитина не перевтомилася під час 80–хвилинної ходи.

Туристи, які приїздять до Ріо–де–Жанейро в карнавальні дні, вже звикли до того, що організатори дійства турбуються не лише про їхню насолоду, а й про здоров’я. Як завжди, гостям карнавалу безкоштовно роздаватимуть презервативи — цього разу міністерство охорони здоров’я Бразилії закупило з цією метою 55 мільйонів «французьких плащиків».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Окрім перспективи підхопити СНІД чи підвернути ногу під час запальних танців, на гостей Ріо–де–Жанейро цими днями чигає ще одна небезпека: стати жертвою злочинців. Паралельно з натовпами туристів у карнавальну столицю Бразилії з’їжджаються злодії й грабіжники з усіх куточків країни. Поліція запевняє, що робить усе для охорони громадського порядку, але,очевидно, цих зусиль усе–таки замало. Напередодні карнавалу в Ріо–де–Жанейро навіть лунала стрілянина — в одному з бідних районів міста відбулася сутичка ворожих кримінальних угруповань. У перестрілці загинули семеро «криміногенних елементів» та один поліцейський із патруля, який приїхав на виклик. Шістьох учасників перестрілки арештували, ще один потрапив до лікарні з вогнепальними пораненнями.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>