Він творив історію у світі моди...

13.02.2010

«УМ» поцікавилася у провідних українських дизайнерів, яким став всесвіт моди без зірки Маккуїна. І попросила дати відповіді на такі питання:

1. Як ви сприйняли новину про смерть Александра Маккуїна? Що втратила модна індустрія з його відходом?

2. Окресліть, будь ласка, місце Маккуїна у світі моди. Що він привніс у моду, завдяки чому ми його запам’ятаємо?

3. Чи були ви на шоу Маккуїна, спілкувалися з ним? Яке отримали враження?

 

Андре Тан:

1. Для мене ця новина стала шоком. Я ходив як у воду опущений. Александр Маккуїн був доволі депресивною людиною, але при цьому — геніальною. Його останній показ був настільки красивим, що я подумав: «Чи можна зробити ще геніальніше?». Напевне, передчуття мене не підвело.

Тепер Леді Гага змушена буде ходити гола, тому що всі костюми для неї створював Маккуїн. А взагалі, я хочу сказати, що в нього були ідеальні економічні стосунки з інвестором, який працював за принципом: «Мені все одно, як продаватимуться колекції Маккуїна, головне, щоб він творив». Такого немає практично в жодного французького дизайнера, бо всі вимагають грошей–грошей–грошей. Колекції Маккуїна — фактично все от–кутюр, навіть його прет–а–порте неможливо було носити. Проте ми отримували естетичну насолоду. Він творив історію у світі моди, що дозволено не кожному.

2. Ми вдячні йому, по–перше, за складний крій, змішаний з кроєм XVIII століття. Особливо це проглядається в колекціях Givenchy, коли він працював там креативним директором. Також одна з його фішок — робота з пір’ям. Пригадуєте знамениті сукні з пір’я птахів? І шалене використання готичних образів — це його. По–друге, він увів моду на неймовірні театральні постановки. Кожен показ Маккуїна — це вистава. То він запрошує у закинутий цирк, то в депо, то у церкву, а одного разу показ відбувся в музеї природи.

3. Можна сказати, я не пропустив жодного шоу Маккуїна. Завдяки нашим українським моделям — Сніжані Онопко, Маші Тельній, Наталі Пирожковій, Альоні Османовій — завжди був на бекстейджі: міг усе помацати, спробувати на дотик і бачив самого Александра, хоча особисто не був із ним знайомий, але міг спостерігати, як він працює.

 

Наталія Каменська:

1. Коли почула, то спочатку продумала, що це якась інформаційна качка. Але так, на жаль, мода втратила генія. Він був не просто дизайнером, а художником, творцем. Усі його колекції і покази були настільки геніальні, що просто не можна було сперечатися з тим, що він один із найкращих представників світу моди нашого часу.

2. Александр Маккуїн приніс казку у світ моди. Всі його колекції — абсолютний кутюр, його моделі — наче героїні з казок. Можна сказати , що він був космічним дизайнером, дизайнером із майбутнього.

3. Я ніколи не була на його показах, але не пропускала його колекцій — він заворожував публіку своїми постановками. Думаю, це не можна назвати світом моди — це світ Маккуїна.

 

Віктор Анісімов:

1. Будь–яка смерть — це не дуже добре. А ще коли це така талановита людина...

2. Як на мене, це покоління — Гальяно, Маккуїн, Стела Маккартні — багато зробило для світу моди. Особливо Гальяно–Маккуїн. Вони були знаковими фігурами, тому що вдихнули нове життя у фешн. У них був новий погляд — і на кутюр, і на шоу, і на одяг, і на підходи до цього всього.

3. На показах я не був. Але якщо ти крутишся у цій сфері, то все одно слідкуєш за інформацією — навіть незважаючи на те, що часто перебуваєш у власному світі. Тим паче якщо це люди, які роблять щось незвичайне у власному характерному стилі.

 

Оксана Караванська:

1. Смерть будь–якої талановитої людини — завжди прикра. Тому новина, безперечно, сумна. Для індустрії моди це була одіозна фігура. Він не був визначним для бізнесу, але був дуже цікавий, абсолютно неординарний у культурологічному плані. Всі його колекції були енергетичні й цілеспрямовані. Маккуїн завжди робив покази, які мали серйозне ідеологічне підґрунтя. Теми, які він хотів донести людям, — переважно болючі, навіть агресивно–шокуючі. Сподіваюся, ви пригадуєте, що колись у нього працювала моделлю безнога дівчина.

2. Маккуїн — це неймовірний, дуже цікавий конструктивізм. Його покази можна було вирізнити завжди: якщо бачив хоча б дві колекції підряд, то в третій вгадував — це Маккуїн. Він ще був цікавий тим, що не повторював лінії фігури, а творив на жінці свою власну конструкцію.

3. Я багато відвідувала різних показів, але на його, на жаль, не потрапляла.