Биті двічі

13.02.2010
Биті двічі

Лише одного разу українцям вдалося пробити італійського «кіпера». (Фото Рейтер.)

Рік тому наша збірна, проваливши олімпійську кваліфікацію, попрощалися з надією потрапити до Ванкувера. Тож турнір серії «Європейського хокейного виклику», який позавчора почався в Італії, став для наших гравців своєрідним ерзацем. Упродовж трьох днів «товариського» змагання за коловою системою ми маємо нагоду отримати ще одну відповідь на питання, чи спроможні підопічні... вже не Сеуканда, а відсутнього білоруського тренера Захарова претендувати на підвищення у класі. Адже наші суперники на турнірі в Італії — команди саме того рівня, над яким слід вивищитися, аби потрапити у вищий дивізіон чемпіонату світу.

На швидкоплинному турнірі наш штаб вирішив проекспериментувати зі складом та тактикою. За словами помічника головного тренера Анатолія Степанищева, збірна відправилася на Апенніни в оновленому складі. Через «епідемію травм» команді не можуть допомогти такі «зубри» українського хокею, як Вадим Шахрайчук, Юрій Гунько, Дмитро Цируль та ще півдесятка досвідчених гравців. Тож шанс заявити про себе отримали молоді гравці. «Сподіваюся, светри із тризубом на грудях спонукатимуть молодь на подвиги», — вірить у самовіддачу хлопців Степанищев.

Перший двобій «жовто–сині» провели позавчора ввечері у містечку Пержине проти господарів–італійців. Упродовж минулого року дороги цих збірних перетиналися двічі. Перша зустріч відбулася на олімпійському кваліфікаційному турнірі, де сильнішими виявилися наші (3:2). Проте за кілька місяців у першому дивізіоні ЧС італійці реваншувалися. Перемігши українців з рахунком 2:0, «Блакитна ескадра» не дозволила підопічним Олександра Сеуканда, який тоді ще очолював збірну, повернутися до «вишки».

Схоже, тієї перемоги італійцям виявилося замало — вони ще раз реваншувалися за поразку, що зупинила їх на шляху до Ванкувера. На очах 1200 своїх уболівальників «Скуадра адзурра» доволі легко, дивлячись на рахунок на табло, здолала «експериментальних» опонентів.

Господарі, забезпечивши собі комфортний гандикап у три шайби після другого періоду, в третьому вирішили відпочити. І наші влаштували справжню облогу італійських воріт. Упродовж останньої 20–хвилинки кіпер Даніель Белліссімо зробив 16 «сейвів», тоді як його візаві Костянтин Симчук відверто нудьгував. Однак закинути бодай ще одну шайбу «жовто–сині» не змогли...

Учора ввечері українцям протистояла збірна Франції.

 

ТАБЛО

Турнір серії «Європейського хокейного виклику». 1–й тур. Італія — Україна — 4:1 (Соуза, 11; Еггер, 21; Піттіс, 22; Парко, 30 (більш.) — Побєдоносцев, 12), Австрія — Франція — 4:3 ОТ.

Становище команд: Італія — 3, Австрія — 2, Франція — 1, Україна — 0.

* * *

Чемпіонат України. «Сокіл» — «Білий барс» — 4:3 Б.