Ванкувер на весь світ

13.02.2010
Ванкувер на весь світ

Ванкувер–2010: понеслися! (Фото Рейтер.)

Коли читачі «УМ» триматимуть цей номер газети в руках, у Ванкувері вже буде запалено вогонь ХХІ зимової Олімпіади. Урочиста церемонія завершилася вже тоді, коли в Україні був ранок. Естафета олімпійського факела тривалістю 45 тис. км буде завершена, генерал–губернатор Канади Мішель Жан оголосить Ігри відкритими. Сьогодні у Ванкувері та його околицях почнуться змагання.

Чи існує єдиний рецепт психологічної підготовки спортсменів напередодні до великих змагань? Підхід у кожного свій. Хтось перед стартом змагань прагне побути на самоті, а для когось вечірка — кращі ліки.

 

Разом — ми сила

Аби спортсмени на іншому кінці світу відчували підтримку рідної України, за день до старту Олімпіади–2010 у Ванкувері відкрили Український дім. Такі заклади — традиційні для наших делегацій на олімпіадах. Крім НОК та посольства, до їх облаштування долучається українська діаспора, а в Канаді вона більш ніж потужна.

Приміщення для олімпійського осередку України вибрали цікаве — місцева українська католицька церква. Упродовж Ігор тут щодня відбуватимуться культурно–мистецькі заходи, зустрічі із спортсменами, тренерами, функціонерами. Для бажаючих уболівати встановили телевізійні екрани. «Завдяки Українському дому канадські та українські вболівальники «синьо–жовтої» збірної стануть ближчими один до одного. Вірю, всі ми ще не раз зберемося тут, щоб разом порадіти успіхам наших атлетів», — каже президент НОК України Сергій Бубка.

Рівняння — на прапор

За кілька годин до відкриття Дому в Олімпійському селищі на спеціалізованій площі підняли Державний прапор України. Перед цим двоколірні стяги в урочистій обстановці замайоріли на щоглах біля Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту в Києві та в багатьох містах, де підтримують наших олімпійців. У столиці цю процедуру доручили виконати чемпіонові світу з дзюдо Георгію Зантараї та срібній призерці Олімпійських ігор в Афінах легкоатлетці Олені Красовській.

Окрім віртуальної підтримки, отримали українські спортсмени й близьку психологічну. Загін із 32 українських олімпійців, який базується в Уїстлері, почув найтепліші слова від легендарних українських атлетів, що керують Національним олімпійським комітетом України, — Сергія Бубки та Валерія Борзова. Сергій Назарович не з газет знає, як важко готуватися до відповідальних стартів. Тож не став своїми промовами «навантажувати» слухачів. Лише побажав, аби ті були впевненими у власних силах.

Певно, має надихнути спортсменів на перемоги й той факт, що за здобуття «золота» Україна нині платить своїм олімпійцям чи не найбільше у світі — 100 тисяч доларів. Вищі преміальні лише в росіян — 100 тисяч євро. У білорусів — теж 100 тисяч «баксів», але для них нижчі розцінки за «срібло» й «бронзу» ($50 і 30 тис. проти наших 70 і 50). А, скажімо, спортсмени ФРН за перемогу на Олімпіаді матимуть від держави близько 14 тисяч доларів.

Перевіримо всіх

Як запевнив президент МОК Жак Рогге, попри зіпсовану через примхи погоди підготовку, змаганням у Ванкувері ніщо не загрожує. Хоча погода, слід зазначити, не радує: довгоочікуваний сніг над аренами таки пішов, але з дощем і сильним вітром.

Щоправда, старти пройдуть без 30 спортсменів, яких перед Олімпіадою спіймали на допінгу. Представники ВАДА наразі не оголошують їхні прізвища, щоб не налякати співучасників заборонених «ігор». Як розповів директор МОК із комунікацій Марк Адамс, створено комісію для детального вивчення людей, що оточують спортсменів, тренерів, лікарів і технічний персонал.