Сила і безсилля

12.02.2010

Сотні тисяч людей вийшли вчора на вулиці Тегерана — відзначити 31–шу річницю Ісламської революції. Але в їхніх лавах не було святкової одностайності. Як повідомляє агенція «Рейтер», більшість іранців узяли участь у святкових заходах, організованих урядом, а менша частина — в опозиційних маршах противників режиму на чолі з минулорічним кандидатом у президенти Мірхусейном Мусаві. Державне телебачення Ірану демонструвало лише святкові картинки з центральної столичної площі Азаді (площа Свободи), де сотні тисяч людей розмахували державними прапорами і тримали портрети верховного лідера Ірану, аятоли Алі Хаменеї.

Перед учасниками цього зібрання зі святковою промовою виступив президент Махмуд Ахмадінеджад, який під збуджені вигуки натовпу оголосив: «Іран став ядерною країною!» За словами глави дер­жави, завод у місті Натанз має можливості збагачувати уран не лише до 20 відсотків, як зараз, а й до значно вищих рівнів очистки. Ахмадінеджад пообіцяв, що в недалекому майбутньому виробництво збагаченого урану збільшиться втричі. Але не уточнив, чи йдеться в тому числі й про збагачення до рівня 90 відсотків (нагадаємо, саме такий уран потрібен для виготовлення ядерної зброї).

Опозиція вийшла на вулиці з не найкращим настроєм. Упродовж кількох тижнів вартові Ісламської революції (елітної революційної гвардії Ахмадінеджада) влаштовували нічні рейди та облави, під час яких заарештували щонайменше тисячу опозиційних активістів — передусім журналістів, фотографів, студентів та борців за права жінок. За даними «Міжнародної кампанії за права людини в Ірані», арешти відбувалися на підставі наказу від червня минулого року, коли після президентських виборів у Тегерані почалися масові виступи опозиції. Деякі прозахідні ісламські ЗМІ також повідомляють, що минулого місяця на засіданні політичної верхівки країни Ахмадінеджад погодився з пропозицією надати проурядовим напіввійськовим угрупованням ісламської міліції («басіджам») право самостійно ухвалювати політичні рішення про переслідування противників режиму.

Іран перебуває в розпалі найбільшої політичної кризи за останні тридцять років. Учора Тегеран був переповнений поліцією, співробітниками спецслужб та вартовими революції. Над містом кружляли поліцейські гелікоптери. Головний поліцейський Есмаїл Ахмаді–Могхаддам попередив, що в разі будь–яких заворушень чи проявів громадської непокори поліція і «басіджі» кидатимуть винних у в’язниці до 9 квітня.

Оскільки під час минулорічних виступів опозиція повідомляла про події в Ірані через інтернет, учора в країні фактично повністю було перекрито доступ до всесвітньої мережі, тому інформації про вчорашні події мало. Новини викладав переважно опозиційний сайт Iran Green Voice, сервер якого знаходиться за межами Ірану.

Згідно з цими повідомленнями, виступи опозиції відбулися в багатьох іранських містах, але наймасовішими акції були в Тегерані та місті Табріз на півночі країни. Маніфестанти традиційно скандували «Смерть диктатору». Опозиційні веб–сайти So far, No clashes та Jaras повідомляють, що поліція застосувала проти демонстрантів водні гармати і сльозогінний газ, на вулицях столиці лунали постріли. У центрі Тегерана представники іранської служби безпеки побили одного з лідерів опозиції Мехді Карубі. Його сина та онуку колишнього духовного лідера Ірану аятоли Хомейні Захру заарештовано. За даними сайту Jaras, жорстоко побито також екс–президента Ірану, реформатора Мохаммада Хатамі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>