У Греції нічого немає...

11.02.2010

Країни Євросоюзу досягли принципової домовленості про фінансову допомогу Греції. Як саме виглядатиме ця підтримка, поки що не відомо. Варіантів є кілька: може йтися про надхо­дження коштів з окремих держав на підставі двосторонніх домовленостей про спільний фінансовий пакет, сформований найбагатшими країнами ЄС, або надання Афінам гарантій щодо кредитів. Раніше офіційний Брюссель наполягав, щоб Греція самостійно вирішувала свої проблеми, але потім у ЄС збагнули, що в разі дефолту грецька економіка потягне за собою в яму й економіки інших країн єврозони.

Конкретніші пропозиції вчора мав викласти депутатам грецького парламенту міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле, якого Євросоюз делегував до Афін із відповідною місією. Міністра фінансів Німеччини обрано емісаром не випадково: Греція як держава та окремі грецькі компанії заборгували німецьким банкам загалом 43 мільярди євро. А загальна сума заборгованості країни перевищує 300 мільярдів євро. Дефіцит бюджету сягнув 12,7 відсотка, і це вже не жарти, адже в ЄС допустимим рівнем вважається не більше трьох відсотків.

Критичною ситуацією, яка склалася в грецькій економіці, занепокоєні всі члени Євросоюзу. Адже втрата пов’язаних із Грецією активів завдасть удару по всіх банках єврозони, підірве довіру до спільної європейської валюти і створить боргові проблеми для інших країн ЄС.

Учора президент Греції Йоргос Папандреу обговорив ці проблеми на зустрічі зі своїм французьким колегою Ніколя Саркозі. А сьогодні відбудеться саміт ЄС, учасники якого, переважно в закритому режимі, обговорюватимуть «грецьку проблему». Дискусії будуть палкими, адже, попри загальне рішення надати потопаючій допомогу, напередодні саміту лунали найрадикальніші пропозиції, навіть із можливим виключенням Греції з зони євро.

В Афінах теж склавши руки не сидять: позавчора влада Греції оприлюднила плани радикального скорочення бюджетних видатків. Зокрема, йдеться про скорочення на 5 відсотків зарплат бюджетним працівникам та на 10 відсотків — преміальних, підняття пенсійного віку з 61, як зараз, до 63 років (ця норма набере чинності з 2015 року), заборону виходити на пенсію до досягнення пенсійного віку для деяких пільгових категорій працівників, запровадження служби податкових колекторів, які будуть «працювати» з тими, хто ухиляється від сплати податків, та підняття цін на бензин.

Такі наміри влади неабияк розлютили профспілки, які вчора вивели працівників бюджетної галузі на 24–годинний загальнонаціональний страйк. Страйкували й авіадиспетчери, тому вчора у грецькому небі не пролетів жоден літак. Міністр праці Андреас Ловердос виправдовується тим, що ухиляння від реформ через п’ять років призведе до повного колапсу системи пенсійного забезпечення країни, але бюджетники цих пояснень слухати не хочуть. Черговий загальний страйк найбільша профспілка країни GSEE погрожує провести 24 лютого.

Тим часом «грецька хвороба» вже поширюється на інші країни ЄС, передусім на Іспанію та Португалію. За прикладом лівого уряду Греції, соціалістичний уряд у Мадриді розглядає можливість запровадження найжорсткіших заходів для відновлення дієвості економіки та залучення закордонних інвесторів. У січні рівень безробіття в Іспанії сягнув майже 19 відсотків від кількості працездатного населення, а дефіцит бюджету становив 11,4 відсотка. На відміну від грецьких, іспанські профспілки виявили солідарність із владою й підтримали урядові плани щодо виходу з найважчої за останні 50 років кризи. Зокрема, відмовилися від своїх вимог проіндексувати рівень зарплат на 2,5 відсотка впродовж наступних трьох років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>