Мінус три з половиною

11.02.2010

Останнім виборчим округом, що надав у Центрвиборчком електронний протокол із результатами голосування 7 лютого, виявився ТВО №1 (два райони міста Сімферополь). Там найдовше вагалася з рішеннями розділена навпіл дільнична виборча комісія № 45.

Але вчора до обіду ЦВК нарешті видала круглу цифру — опрацьовано 100% протоколів. Підсумки виборів ще належить підбити офіційно, а попередньо переможцем називають Віктора Януковича. У другому турі він набрав 48,95% (12 481 268 голосів). Юлія Тимошенко має 45,47% (11 593 340 голосів). Проти обох висловилися 4,36% (1 113 051 громадянин).

Таким чином, розрив між кандидатами становить 3,48% (887 928 голосів). При цьому Прем’єр–міністр узяла гору в 17 регіонах, лідер опозиції — в 11.

Загалом у неділю проголосували 25 493 503 особи. Недійсними визнано 1,19% бюлетенів.

Рекордні показники такі: Донецька область — 90,44% за Януковича; Івано–Франківська — 88,89% за Тимошенко. Антирекорди: Донеччина — 6,45% за Тимошенко; Івано–Франківщина — 7,02% за Януковича. Найбільше проти обох — у Києві (8,05%), найменше — у Донецькій області — 2,26%.

 

Два табори в БЮТ: боротися чи виносити «вперед ногами»?

Блок Юлії Тимошенко очікує на офіційне оголошення результатів виборів, щоб почати процедуру їх оскарження. Про це вчора повідомив журналістам депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. За його словами, «ми все зібрали — всі скарги, акти, протоколи, окремі думки; все зібрано і спрямовано туди, куди потрібно». При цьому, каже Кожем’якін, юристи БЮТ «зараз ще відпрацьовують наші тактичні дії з цього приводу».

«Третій день мовчання Прем’єр–міністра України налаштовує на мінорний лад, — каже представник другого табору в БЮТ Тарас Стецьків. — Тимошенко дивно поводиться в ситуації, коли весь світ уже визнав результати виборів. Юлія Володимирівна має чудово розуміти, що суди є безперспективні в принципі». Нардеп від «Народної самооборони» вважає, що Тимошенко ще не ухвалила для себе однозначно, «чи йти в опозицію, чи чекати, поки її відправлять у відставку, чи пробувати домовлятися».

Сам Стецьків вважає, що лідерка БЮТ «має подати у відставку і перейти в опозицію — це було б цивілізовано, це був би прецедент, це було б корисно для держави». «У протилежному випадку — затягування нічого не дає, адже все одно винесуть уперед ногами, і при цьому будуть казати: «вона зубами трималася за крісло, бо для неї влада — найголовніше в житті», — цитує УНІАН заяву як завжди емоційного пана Тараса з парламентських кулуарів.

А от політолог Володимир Фесенко має дещо інший погляд на паузу, взяту Юлією Володимирівною: «Мовчання Тимошенко — це не мовчання ягняти, скоріше, левиця готується до стрибка, щоб захистити свої інтереси».

Першими ознаками переважання позиції БЮТівських «яструбів» можна вважати вчорашню прес–конференцію групи «біло–сердешних» депутатів та інших представників цього табору, які заявили, що Блок Тимошенко вимагатиме перерахунку голосів на всіх виборчих дільницях Донецької, Луганської областей та Автономної республіки Крим. Нардеп–юрист Сергій Власенко каже, що перерахунок голосів на виборах є «абсолютно цивілізованим і нормальним, і БЮТ готовий забезпечити представникам Партії регіонів перерахунок голосів на будь–яких дільницях на Заході та в Центрі України, якщо суперники цього захочуть».

Керівник штабу БЮТ Олександр Турчинов говорить про потребу перерахунку на 900 дільницях. «Якщо Янукович впевнений у своїй перемозі, то не треба спалювати виборчу документацію. Тільки перерахунок голосів підтвердить перемогу того чи іншого кандидата», — каже юрист Власенко. За його словами, БЮТ задокументував усі порушення, подав скарги до окружних комісій і ЦВК, а подекуди уже й позови до суду.

Перерахунок — марна річ?

Політолог Андрій Єрмолаєв висловлює думку, що перерахунок голосів не вплине на зміну результатів виборів, адже «технології для збільшення кількості голосів на тих чи інших дільницях» використовували обидва кандидати.

У коментарі «УМ» президент Центру соціальних досліджень «Софія» Єрмолаєв зазначив: «Я розумію, що тепер можна шукати естетичні формули на кшталт «виграв, але не переміг», або «набрав менше, але не програв». Але на сьогодні електоральний факт такий: переможець виборів — Янукович. Юлія Тимошенко не змогла стати тим лідером, який забезпечив би перевагу над опозицією. Це значить, що влада не має достатнього авторитету, тих характеристик, за якими цього разу пішла б більшість виборців. А ту «апокаліптичність», із якою зараз частина української політологічної, гуманітарної думки підходить до результатів виборів, я б назвав би проявом «політичної неврастенії». Вважаю, що в цьому випадку деяких політиків ототожнюють із тими загрозами, з якими вони насправді не пов’язані».

Партія регіонів: ротація масовки напередодні інавгурації

Натомість Партія регіонів уже святкує. Учора до Києва для участі в масових акціях на підтримку Януковича прибуло майже 4 тисячі осіб, інформують правоохоронці. 83 автобуси із «синіми» активістами з Харківської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської та Житомирської областей мають забезпечити певну ротацію масовки, яка бере участь у щоденному мітингу під стінами Центрвиборчкому. Нардепи від ПР, що виступають на сцені під гаслом «Украине — честные выборы», закликають присутніх «не розслаблятись» і зробити все, щоб привести до «інавгурації обраного народом Президента».

Горезвісний голова ЦВК–2004, а зараз — депутат від «Регіонів» Сергій Ківалов вважає, що інавгурацію Президента Януковича можна проводити вже 16 лютого. «Наприклад, у п’ятницю, 12 лютого — оголошення результатів, у суботу, 13–го — позов Тимошенко, у понеділок — суд оголошує своє рішення, і уже у вівторок можна проводити церемонію вступу на посаду. Юридичних перешкод цьому немає», — відзначає політик, який так само поспішав з «інтронізацією» Януковича на виборах п’ятирічної давності.

«Важливо, що на сьогодні дводенний термін судового оскарження результатів на [окремих] дільницях уже минув. Цей термін носить обмежений характер і не може бути продовжений та за законом тягне залишення скарг без розгляду», — каже заслужений «Підрахуй». Водночас він розуміє, що можливе оскарження результатів виборів у цілому територіальному окрузі. «Цей архаїзм, справедливо вилучений законодавцем, знову викликаний до життя рішенням Конституційного Суду від 19 жовтня 2009 року», — зазначає Ківалов через свою прес–службу.

 

ЗАЯВИ
Янукович обіцяє бути багатовекторним

Учора Віктор Янукович оприлюднив перше офіційне звернення до народу у статусі неофіційного переможця виборів. Він каже, що має намір якнайшвидше зустрітися з лідерами Росії, ЄС та США «з метою налагодження нових робочих відносин».

«Ми — за політику добросусідських відносин зі всіма країнами. Ми будемо не просто декларувати прихильність України загальнолюдським вартостям», — заявив лідер Партії регіонів. «Нам необхідна допомога Заходу і Сходу в стабілізації економічної ситуації та реструктуризації фінансових зобов’язань. Я особливо зацікавлений в покращенні інвестиційного клімату в Україні для того, щоб ми могли залучати більше інвестицій із США, Росії, інших країн та розвивати наші торгівельні відносини», — йдеться у заяві. Також він буде «співпрацювати у питаннях побудови нової колективної системи європейської безпеки», «утверджувати Україну як соборну та незалежну, територіально цілісну державу».

«Ми — міст між Заходом та Сходом, — така позиція Януковича перед телекамерами. — Ми оточені дружніми країнами, ми відкриті для нових ідей. Ми обираємо демократичний шлях. Наша економіка тісно інтегрована з економікою Росії та країн СНД, і стає все більш інтегрованою з Заходом».

«Я вважаю, що Україна має добрі перспективи економічного росту і в майбутньому може увійти в сім’ю економічно розвинутих країн світу. Але для цього необхідне потужне прискорення в економіці та соціальній сфері», — каже переможець, обіцяючи продовжити роботу щодо підписання угоди з ЄС у межах Європейської політики добросусідства та програм економічної допомоги.

До речі, вчора Януковича вже привітав із перемогою перший високий представник Заходу — президент Естонії Ільвес.