З понеділка в Україні почнеться Сиропусний тиждень, який для людей малорелігійних асоціюється передусім зі святковими гуляннями. Адже за народними традиціями остання семиденка перед початком Великого посту — це тиждень Масляної (українською — Масниці), упродовж якого православний люд бурхливо прощається зі скоромною їжею і розвагами. Перед тим, як на 40 днів затягнути паски й присвятити себе духовній підготовці до Великодня (цього року православна Пасха збігається з католицькою і припадає на 4 квітня).
Оскільки м’ясо й сало на Сиропусному тижні їсти вже забороняється, а вживати молочні продукти ще дозволено, головною стравою Масниці є млинці. Їх у різних куточках України напечуть чимало, але жодній господині не вдасться відзначити Масляну з таким розмахом, як... військовим морякам. Командування Військово–Морських сил України в рамках акції «Масляна на флоті» планує засмажити в Севастополі найбільший у світі млинець із медом.
Гігантський млинець складатиметься з десяти тисяч менших. Планується, що його площа становитиме близько 30 квадратних метрів, а важитиме унікальний кулінарний виріб 700 кілограмів. Офіційно зафіксувавши ці параметри, українські військові моряки подадуть документи на реєстрацію найбільшого у світі млинця до Книги рекордів Гіннесса. Після цього рекордний млинець, за рішенням командувача ВМСУ адмірала Ігоря Тенюха, поділять між найкращими екіпажами українських бойових кораблів та вихованцями Військово–Морського ліцею.
«Масляна на флоті» триватиме у Севастополі цілий тиждень, зокрема на площі Повсталих пройде «Свято меду» з частуваннями.