«Бюджетно» про серйозне

28.01.2010
«Бюджетно» про серйозне

Останні приготування перед Давоським форумом. (Фото Рейтер.)

Обмінятися думками про те, як покращити стан планети, окреслити план переосмислення світу відповідно до умов другої декади третього тисячоліття, просто поспілкуватися з колегами і випити «бюджетного» білого вина (звісно, найкращих сортів) замість елітного шампанського вартістю кілька сотень доларів за пляшку — за ті п’ять днів, поки триватиме Світовий економічний форум, його учасникам належить багато встигнути. Учора у швейцарському містечку Давос стартував ювілейний, 40–й, зліт політичної та бізнесової еліти світу, гасло якого англійською мовою звучить як rethink, reshape, rebuild. У перекладі — «переосмислити, перекроїти, перебудувати».

 

Про кризу розмовлятимуть без чорної ікри

Кризові часи спонукають учасників форуму в прямому сенсі бути скромнішими в апетитах: як запевняють організатори, цього разу на давоських фуршетах пропонуватимуть менш вишукані, ніж зазвичай, делікатеси та напої: замість чорної ікри і «Вдови Кліко» доведеться давитися тигровими креветками й «тихими» винами. Втім до цього завсідникам Давоса не звикати — столи стали біднішими, ніж раніше, вже минулого року, коли головною темою економічного форуму була світова фінансова криза.

Ділові кола на Світовому економічному форумі представляють майже півтори тисячі топ–менеджерів провідних компаній з усього світу, найвищу керівну ланку — понад три десятки глав держав та урядів і 60 із гаком міністрів. Відкрив 40–ву зустріч сильних світу цього президент Франції Ніколя Саркозі.

Цього разу головну увагу «давосці» приділять не корпоративним, а державним питанням. Передусім ідеться про боргові та бюджетні проблеми урядів, адже внаслідок кризи з шаленими темпами зростання державного боргу зіштовхнулися багато країн. Водночас саме з огляду на це велика відповідальність ляже на представників бізнесу, без співпраці з якими державам навряд чи вдасться побороти фінансові труднощі.

Але не самими лише глобальними питаннями живий Давос, куди приїздять і попрацювати, й розслабитися та поділитися одне з одним найрізноманітнішими враженнями. Недаремно у форумі візьме участь голлівудський режисер Джеймс Камерон — його останній касовий шедевр «Аватар» припав до вподоби й найвищим світу цього, тож чому б не поговорити й про кіно.

Та насамперед, звісно, йтиметься про серйозні речі. Як пише газета «Нью–Йорк таймз», учасники форуму разом поміркують над уніфікацією фінансових стандартів, які діяли б у всіх країнах світу. Навряд чи у Давосі буде укладено всесвітню угоду про нагляд за банківською діяльністю, але дискусія, можливо, дасть новий поштовх до розробки єдиних правил. Зокрема, зазначає видання, навряд чи хтось протестуватиме проти того, щоб зобов’язати банки накопичувати більше капіталу на випадок кризових часів.

Окреме пленарне засідання в рамках форуму буде присвячене обговоренню ситуації на Гаїті й наданню допомоги постраждалим від землетрусу. Головуватиме на цій дискусії спеціальний представник ООН по Гаїті, екс–президент США Білл Клінтон.

Уже звично багато уваги буде приділено обговоренню нагальних питань захисту навколишнього середовища. Аби показати світові добрий приклад, на презентаційній прес–конференції організатори форуму заявили про намір під час проведення заходу обмежити доступ у Давос автомобілів і таким чином «сприяти зменшенню викидів в атмосферу вуглекислого газу».

Україна розповість Давосу, куди йтиме після виборів

Незалежно від того, чи приїздять на Давоський форум інші представники України, вже п’ятий рік поспіль українську присутність у Давосі забезпечує підприємець–мільярдер Віктор Пінчук, який організує тематичні «круглі столи» й «українські ланчі». Шостий такий ланч під красномовним «заголовком» Quo Vadis, Ukraine? (у перекладі з латини — «Куди йдеш, Україно?») запланований на завтра. Назва невипадкова, адже цього року ланч–конференція, організована Фондом Пінчука спільно з інвестиційно–консалтинговою компанією Eastone, відбудеться в розпалі президентської виборчої кампанії. А куди і з ким у наступні п’ять років прямуватиме Україна, цікавить не лише нас із вами, а й провідні держави світу та, передусім, Європи.

Зважаючи на це, чи не найбільшою популярністю серед учасників ланчу користуватимуться ті двоє його учасників, які перебуватимуть у Давосі тільки віртуально. Як повідомляє у прес–релізі Фонд Віктора Пінчука, за допомогою телемостів у «круглому столі» візьмуть участь кандидати у президенти, один із яких після другого туру виборів 7 лютого очолить країну: Юлія Тимошенко і Віктор Янукович. Кожен із них матиме змогу розповісти про те, яким він бачить майбутнє України, пріоритети її зовнішньої та внутрішньої політики тощо. Після завершення телемостів перед учасниками ланчу виступить «ретро–сюрприз» нинішніх президентських виборів в Україні Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк, який фінішував у президентських перегонах четвертим. Також у ланчі–«круглому столі» візьмуть участь міністр зовнішніх справ Швеції Карл Більдт, колишній президент Польщі Александр Кваснєвський і ще близько 300 учасників.

Окрім того, сьогодні Фонд Пінчука в рамках Давоського форуму проводить засідання «круглого столу» з питань благодійності під назвою «Hi–Teach=High–Tech+Філантропія+Освіта» за участю президента Ізраїлю Шимона Переса, засновника Вікіпедії Джиммі Д. Уельса тощо.

 

БЕЗПЕКА

Самогубство охороні не завада

Відкриття Всесвітнього економічного форуму затьмарила тривожна звістка: напередодні голову його служби безпеки знайшли мертвим у його готельному номері. Як стверджують правоохоронці, все вказує на те, що 61–річний керівник поліції швейцарського кантону Граубюнден Маркус Райнхардт, який обіймав цю посаду з 1984 року, наклав на себе руки. Що саме спонукало його до такого фатального кроку, досі не відомо. «Це людська трагедія», — ось і все, що змогла відповісти на запитання про ймовірні причини самогубства голова департаменту юстиції, безпеки і здоров’я кантону Барбара Яном Штайнер.

Однак на безпеку Давоського форуму ця сумна подія ніяк не вплине — як запевнила пані Штайнер, охорона учасників буде забезпечена на найвищому рівні. Повітряний простір над Давосом патрулюватимуть 30 літаків та гелікоптерів ВПС Австрії. У ці дні для приватних літаків повітряний простір над містечком закритий. На порушників, яких перехоплюватимуть патрульні, чекає дуже великий штраф.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>