Бандера — наш Герой!

23.01.2010
Бандера — наш Герой!

Проголошенням цього указу під овації присутніх стоячи Президент Віктор Ющенко завершив учора свою промову в Національній опері України на урочистій академії з нагоди 91–ї річниці Акта Злуки. Нагороду від імені діда прийняв онук Провідника — Степан Бандера, українсько–канадський журналіст. Україна нарешті віддала належне людині, яка стала символом збройної боротьби за її Незалежність та віддала за це життя.

 

Шлях до визнання

Про історію життя Степана Бандери, його боротьбу з польським міжвоєнним режимом, нацистським і комуністичним тоталітаризмами «УМ» писала багато і детально. Провідник ОУН(б) народився
1 січня 1909 року в селі Старий Угринів, що на Івано–Франківщині. За час боротьби був ув’язнений у польських, а пізніше — німецьких концтаборах. 15 жовтня 1959 року агент КДБ, галичанин–зрадник Богдан Сташинський вбив Бандеру на сходах будинку в Мюнхені.

Як відомо, прізвище «Бандера» одначає «Прапор». Ще при житті він став прапором українського національно–визвольного руху і залишається ним донині. Безліч патріотів, особливо молоді, з гордістю називають себе бандерівцями. Одна з неофіційних назв Львова — «Бандерштадт». Там його іменем названа одна з найбільших вулиць, на якій у 2007–му урочисто відкрили пам’ятник Бандері. Ім’я Бандери носить багато вул­иць у містах і селах Західної України.

Скандал, пов’язаний із визнанням Степана Бандери, трапився під час телепроекту «Великі українці». За результатами СМС–голосування, Бандера був однозначним лідером, але насамкінець, в останні кілька днів, відбулася штучна «накрутка» на користь Ярослава Мудрого, якого представляв «регіонал»–українофоб Дмитро Табачник, внаслідок чого Степан Бандера став лише третім. Шеф–редактор проекту Вахтанг Кіпіані заявив тоді про фальсифікацію голосування.

У 2009–му виповнилося 100 років із дня народження Степана Бандери — з цього приводу ціла низка громадських організацій патріотичного спрямування просила Президента Ющенка присвоїти Провіднику ОУН звання Героя.

Провідник і Президент

Указ Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері датується 20 січня, за два дні до офіційного оголошення. Як розповів «УМ» онук Бандери — Степан, секретаріат Президента звернувся насамперед до родини, п’яти онуків та дочки Степана Бандери, яка мешкає в Канаді. Прийняти нагороду онука просили і соратники Бандери–діда.

Коли Віктор Ющенко вчора вручав Орден Держави Бандері–онуку, всі могли помітити досить тривалий як на такий випадок діалог. «Пан Президент подякував нашій родині, що вона дала Україні такого провідника, як Степан Бандера, — розповів Бандера–молодший. — А я зі свого боку подякував, що Україна має такого Президента, як Віктор Ющенко».

Родина Степана Бандери півстоліття чекала визнання його заслуг і тепер вважає, що справедливість відновлена. «Особливо ми вдячні Вікторові Ющенку, що він не зробив цього кроку перед виборами, хоча так він міг здобути собі додаткові голоси виборців Західної України, — каже Степан Бандера–молодший. — Тут Ющенко вчинив не як політик, а як Президент».

Визнання Степана Бандери чекали й історики–дослідники національно–визвольного руху. «Відзначено не лише Бандеру, а й весь визвольний рух, що боровся під його іменем, — зазначив у коментарі «УМ» історик, дослідник УПА та директор галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович. — Визнання Бандери — це свідчення зрілості України як держави, держави, яка сама вирішує, яких героїв їй шанувати і яке майбутнє їй будувати».

 

НЕЗГОДНІ
Чи можна «забрати»?..

Зважаючи на те, що жоден із двох теперішніх претендентів на найвищу державну посаду «не страждає» від надміру патріотизму, одразу виникло питання: чи не «забере» майбутній Президент нагороду і звання у Степана Бандери?

У статті 16 Закону «Про державні нагороди України» йдеться, що позбавити нагороди може тільки Президент, проте «лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом». Попри все, важко уявити, що хтось вдасться до такого цинізму, як посмертний суд над Степаном Бандерою. Існує суперечність у тому, що в статуті відзнаки «Герой України» стаття 7 визначає: «Ніхто не має права позбавити нагородженого відзнакою «Герой України» його нагороди».

Та існує й інша суперечність. У цьому ж статуті йдеться, що відзнаку «Герой України» «встановлено для нагородження громадян України за здійснення визначного особистого геройського вчинку та трудового подвигу». Тим часом Степан Бандера громадянином України не був — він жив за Польщі. Крім того, за геройський вчинок вручається орден «Золота Зірка», а за трудовий подвиг — Орден Держави. Саме цей орден передав Віктор Ющенко Степану Бандері–онуку. Тож із боку численних представників «п’ятої колони» Москви на території України цілком можна очікувати опротестування указу Ющенка на підставі цієї формальної зачіпки. Тоді все залежатиме від державницької позиції керівництва країни.