НОВИНИ ПЛЮС

22.01.2010

Україну запрошують до сил реагування НАТО

НАТО запропонувало Україні виділити військовий підрозділ для участі в силах реагування Північноатлантичного Альянсу. Про це повідомляє РІА «Новості» з посиланням на заяву представника Військового комітету НАТО Массімо Паніцці. За словами Паніцці, Україна стане першою державою — не членом НАТО, яка задіяна в силах реагування Альянсу». Представник НАТО також зазначив, що це станеться у 2015–16 році.

В’язень концтабору не впізнав Дем’янюка

Головний свідок обвинувачення не впізнав Івана Дем’янюка. Нагадаємо, в Мюнхені триває судовий процес над українцем, якого звинувачують у причетності до нацистських злочинів у концтаборі Собібор, зокрема, вбивства 27900 євреїв. 82–річний польський єврей Томас Блатт, який був одним із в’язнів Собібору, заявив, що не пам’ятає Дем’янюка, але при цьому назвав українських охоронців концтабору «найгіршими поплічниками нацистів». Сам 89–річний Іван Дем’янюк дуже хворий, тому в суді лежить на спеціально зробленому ліжку і переважно із заплющеними очима.

Європарламент переобрав омбудсмана

Європейський парламент таємним голосуванням переобрав Нікіфороса Діамандуроса омбудсманом на наступні п’ять років. Обов’язки Європейського омбудсмана передбачають незалежне посередництво в конфліктах між виконавчими і законодавчими гілками влади в ЄС. Окрім того, будь–який громадянин Євросоюзу може поскаржитися омбудсману на структури ЄС. Нікіфорос Діамандурос обіймає цю посаду з 2003 року.

Придністров’я готове до переговорів із Молдовою

Президент Придністровської Молдавської Республіки Ігор Смирнов висловив готовність до відновлення переговорів із Молдовою щодо придністровського врегулювання. «Ми готові до переговорного процесу, але без жодних утисків рівності», — заявив Смирнов після зустрічі із заступником міністра зовнішніх справ Росії Григорієм Карасіним. У лютому 2006 року переговори між Молдовою, Придністров’ям, Росією, Україною, ОБСЄ та Євросоюзом і США як міжнародними посередниками були призупинені.

Ємен ускладнює процедуру видачі віз

Ємен перестане видавати в’їзні візи в міжнародних аеропортах країни. Як повідомляє агенція «Франс пресс», це зроблено для того, щоб зупинити проникнення на територію Ємену членів терористичної організації «Аль–Каїда». Відтепер отримати єменську візу можна буде тільки в посольствах країни й лише після спеціальної перевірки.

Бійка між в’язнями в Мексиці

В одній із тюрем Вікторії–де–Дуранго, адміністративного центру мексиканського штату Дуранго, внаслідок конфлікту між в’язнями загинуло щонайменше 23 особи. Сварка спалахнула під час сніданку: члени наркокартелю «Сіналоа» не знайшли спільної мови з новоприбулими арештантами з картелю «Гольфо», повідомляє агенція «Рейтер». Бійку вдалося зупинити тільки після втручання військовослужбовців мексиканської армії, але ситуація залишається напруженою.

Французька молодь бешкетує

У місті Вуаппі на сході Франції вчора спалахнули масові заворушення. На знак протесту проти загибелі юнака, який розбився, втікаючи від поліції на вкраденому моторолері, міська молодь влаштувала пікет, який завершився масовими підпалами автомобілів, погромами вантажівок, телефонних будок тощо. Міліція розігнала пікетників за допомогою світлошумових гранат, постраждалих і поранених немає.

Криваві сутички в Нігерії

У Нігерії тривають сутички між християнами і мусульманами. Внаслідок заворушень, які від початку тижня нуртують у місті Джос, загинуло вже понад 460 людей. Незважаючи на те, що в місті впроваджено комендантську годину, бійки на релігійному ґрунті не припиняються.

Грузію струснуло

У ніч на 21 січня в Онському районі західної Грузії стався землетрус. Сила підземних поштовхів сягала чотирьох балів за шкалою Ріхтера. Руйнувань і постраждалих немає.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>