Нардепи «здають» сесію без пива

22.01.2010
Нардепи «здають» сесію без пива

Кому що, а «регіонал» Ярослав Сухий стріляє з рогатки. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Сьогодні закривається V сесія Верховної Ради. Депутати перед останнім днем роботи зібралися з силами й ухвалили кілька важливих рішень.

Одна з помітних ухвал учорашнього дня — зміни до законодавства щодо обмеження споживання та продажу пива та слабоалкогольних напоїв. Пропонується заборонити вживати пиво у закладах охорони здоров’я, навчальних та освітньо–виховних закладах, у громадському транспорті, на зупинках, у підземних переходах, у закладах культури, на дитячих майданчиках, спортивних майданчиках, у приміщеннях органів державної влади. Закон забороняє продавати пиво та слабоалкогольні напої особами, які не досягли 18 років.

Віце–спікер Микола Томенко заперечив підозри, що проект має на меті задушити пивну галузь. «В законі спеціально не виділяється, що є хороші люди, які п’ють горілку, і хороші, які п’ють пиво. Обмеження стосуються всіх алкогольних напоїв. Бо не може бути такого, що ти погану справу робиш на трішки або на багато: і те, і те — погана справа», — зазначив Томенко. Він додав, що ідею обмежити вживання пива підтримує 80% українців.

За ухвалення змін до закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» проголосували 359 депутатів. Залишається дочекатися, коли закон підпише Президент.

Не обійшлося без політики. Фракція БЮТ вимагала внести до порядку денного постанову про створення слідчої комісії щодо резиденції «Межигір’я». Тим більше що у БЮТ є 150 голосів для створення ТСК. «Це наше законне право, ми вимагаємо вже три місяці це питання розглянути, — обурювався БЮТівець Андрій Кожем’якін. — Ви зараз підігруєте Партії регіонів, яка боїться, що вся країна побачить, що пан Янукович вкрав це «Межигір’я». Я розумію, що лисиці–вовки (натяк на те, що парламент дуже довго розглядав закон про природно–заповідний фонд. — Авт.) — це головне зараз, але закон про вибори ви теж не ставите на голосування».

Тирада Кожем’якіна викликала обурення Володимира Литвина. Він нагадав, що закон про вибори ставився на голосування, але його не підтримали. «Я вам пропоную заспокоїтись і працювати у Верховній Раді. Не подобається моя позиція і Партії регіонів, і вам — це означає, що позиція правильна. Вам зробили все, щоб ви мали можливість здобути все, що можна здобути, тепер ви ще когось звинувачуєте. Подякуйте Богу, що підтримали штани вам», — Литвин натякнув на те, що, якби не його фракція, жодної коаліції не було б.

Ще одна колізія виникла довкола вільного крісла в Центрвиборчкомі. Нагадаємо, у вівторок Верховна Рада звільнила члена ЦВК Анатолія Писаренка. Президент обіцяв спікеру негайно внести нову кандидатуру, однак барився. Литвин не виключив, що доведеться звернутися в суд.

Надвечір стало відомо, що судової тяганини таки не буде. Президент уніс на розгляд Верховної Ради подання про призначення членом ЦВК Валерія Карпунцова — депутата Київради від Блоку Кличка, колишнього юриста «Нашої України». Однак кандидатуру «чужого» Верховна Рада «прокотила»: «за» — тільки 152.