Красуня на прапорі

22.01.2010
Красуня на прапорі

Та сама скандальна обкладинка. (Фото з сайту www.p–magazine.be.)

Переможниця конкурсу «Міс Бельгія–2010», яка носить цей титул менше двох тижнів, уже встигла опинитися в центрі скандалу. 18–річна студентка з Брюгге Сілу Анніс знялася для обкладинки журналу P–magazine, й це фото викликало вельми неоднозначну реакцію в суспільстві. На обкладинці дівчина в короні й зі стрічкою «Міс Бельгія» стоїть на зіжмаканому державному прапорі. З–за спини Сілу з єхидною посмішкою визирає лідер фламандських націоналістів Барт де Вевер із ножицями в руках, ніби розрізаючи стрічку посередині слова «Бельгія».

Бельгійські ЗМІ одразу звинуватили головну красуню країни у неповазі до державних символів та сепаратизмі. Нагадаємо, Бельгія є федеративною державою із двома основними регіонами — франкомовною Валлонією та Фландрією, де офіційна мова — нідерландська. Перелякана фламандка Анніс запевняє, що від початку була проти такої фотографії, але в редакції наполягали, і вона погодилася. «Насправді цей знімок показує, що я — за Бельгію, а прапор — основа, на яку я спираюся», — пояснює «міска».

До слова, політик де Вевер наступити на прапор відмовився, заявивши, що не може так поводитися з державним символом. Водночас, повідомляє сайт «Кореспондент», він наголошує на тому, що фотографія була «тільки добрим жартом» і «не треба бачити в ній жодного політичного підтексту».