«Аква–віта» по–йорданськи

20.01.2010
«Аква–віта» по–йорданськи

Учора Президент знову випробував себе у водохрещенському купанні. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Очищення у крижаній купелі

На Водохреще, згідно з християнськими віруваннями, освячується все довкілля, а вода у річках, водоймах і навіть домашніх кранах набирає чудодійних властивостей. Кожен, хто відважиться зануритися у «води Йордану» цього дня, очистить своє тіло і душу від усього негативного та гріховного, що накопичилося протягом року. І, судячи з усього, чисельність таких охочих щороку лише зростає — вчора у Києві на святкування Хрещення Господнього зібралися тисячі людей.

«Очищайся, Україно!» — закликали у вівторок присутніх у столичному Гідропарку, де вже традиційно влаштовують масові гуляння до свята Водохреща. Одні приїхали сюди, щоб запастися свяченою водою — до каплиці Хрещення Господнього вишикувалася довжелезна черга із сотень людей. Інші — з непохитним наміром пройти весь ритуал очищення: на обох берегах Венеціанської протоки, не скутої кригою, попри стійкі морози, назбиралося чимало охочих зануритися у крижані дніпровські води. Час від часу з різних кінців долинали зойки і плескіт — це черговий сміливець (–ця), перехрестившись і зібравшись із духом, шубовкався (–лася) у воду.

«Ви хоч знаєте, яке це відчуття, коли виходиш на берег після занурення? Таке враження, що тисячі голочок у тебе впиваються, а тіло ніби прокидається від сну. Скільки б не купався, а це вже — зо два десятки років (і не лише на Водохреще), щоразу переживаєш ніби переродження. А яка користь для здоров’я! Я вже й не згадаю, коли востаннє на застуду хворів. Тільки–от (звертаючись до молодика, який також щойно вийшов на берег) обтиратися рушником не можна, треба обсохнути, тоді користі більше», — розповідає 65–річний киянин Валерій Трохимчук, тупцяючи босими ногами по снігу та іронічно поглядаючи на юрбу сторонніх глядачів. Тим часом на березі стає трохи затісно.

Ближче до полудня до Венеціанської затоки підтягується все більше людей: цілими групами приходить молодь, йдуть родинами, з малечею (щоправда, зовсім маленьких дітей до води не пускають). Згодом з’являється навіть колектив однієї зі столичних комерційних компаній: пірнати у крижану воду пішли чоловіки, жінки ж лише підбадьорювали їх із берега. Поряд суворий батько дорікав десятирічному синові, що той так і не зміг пересилити себе та ні разу не занурився у Дніпро: «Чекай тепер, боягузе, аж до наступного року».

Купання Президента

Президент України Віктор Ющенко, попри дошкульний мороз і сніг, учора, за давньою традицією, відсвяткував Водохреще зануренням в ополонку. Глава держави, як і минулого року, відвідав каплицю на честь Великомучениці Варвари на території санаторного комплексу Пуща–Озерна в Києві (там відбулася Божественна літургія). А після освячення води Віктор Ющенко викупався в озері. Компанію Віктору Ющенку склали й інші відомі «моржі» — брат Петро Ющенко, віце–прем’єр Іван Васюник, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, міністр охорони здоров’я Василь Князевич, міністр охорони довкілля Георгій Філіпчук, голова СБУ Валентин Наливайченко, голова Служби зовніш­ньої розвідки Микола Маломуж, перший заступник голови секретаріату Президента Юрій Єхануров та інші.

Потім Віктор Ющенко поїхав до столичного Гідропарку, де разом із патріархом Київським Філаретом привітав українців зі святом Водохреща. «Починаючи з часів Володимира–Хрестителя щороку ми виходимо до Дніпра з однією мрією — долучитися до Водохрещення, отримати новий запас віри, відчуття себе на святій землі з вірою — вірою у Христа. Я хотів би побажати, щоб у кожного з вас було багато здоров’я, щоб кожна українська родина була щаслива, щоб ми ніколи не забували, що ми — українці і вільна нація», — сказав Президент присутнім.

Зануритися в освячену крижану воду планував учора і столичний мер Леонід Черновецький, однак в останню мить передумав робити це публічно — замість нього участь у святі та чині освячення води брали його заступники Олесь Довгий та Сергій Рудик. Як запевняють у Київській адміністрації, «з Черновецьким нічого не сталося». Він, мовляв, був надто зайнятий у мерії, щоб стрибати в ополонку перед камерами.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Третє, найважливіше, різдвяне свято — Водохреще — відзначали по всій Україні масовими зануреннями в ополонки та молитвою. У Тернополі, наприклад, освячена вода текла просто з кранів у квартирах — на Водохреще тут освятили воду в резервуарах насосних станцій КП «Тернопільводоканал» — так, мовляв, йорданська дійде до кожної домівки. Кримчани ж, як повідомляє УНІАН, занурювалися у Чорне море й «колективно» молилися за вдале проведення курортного сезону в 2010 році.

У Києві наймасштабніші гуляння пройшли в Гідропарку: «моржів», які ризикнули пірнути в ополонки, пригощали безкоштовним чаєм та пиріжками. Гуляли і в музеї «Мамаєва слобода» — там на місцевому озері також прорубали ополонку у вигляді хреста. А після купання обіцяли кулачні бої — «стінка на стінку», де кожен міг випробувати власні сили. Святкували також у Пирогові та національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара». У приміщенні КМЦ НаУКМА вчора проходили Йорданські вечорниці.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>