Волевиявлення через смітник

19.01.2010
Волевиявлення через смітник

На смітниках радили не підтримувати набридлих політиків. (Фото автора.)

Прокинувшись у день виборів, чимало мешканців Приірпіння, що під Києвом, мали нагоду усміхнутися: ледь не з усіх комунальних сміттєвих баків на них дивилися обличчя десяти відомих кандидатів у президенти. Викидаєш сміття, зупиняєшся на кілька секунд і розумієш, що йдеться не про заборонену в цей день агітацію, а навпаки. З кольорових листівок місцева громадська організація «Народна воля» закликала жителів Ірпеня, Бучі, Ворзеля та Гостомеля за допомогою волевиявлення, відправити «улюблених» політиків на смітник історії, де їм саме й місце. На першому плані зі свого баку визирає «донецький хлопець» із биткою, поруч примостилася чарівна кандидатка в коротенькій спідниці тощо. Центральне місце на карикатурі зайняв віник, який, за задумом активістів, і мав очистити владу.

«Ми переконані, що влада потребує нових облич, — пізніше зазначив автору на одній у виборчих дільниць голова ГО «Народна воля», депутат Ірпінської міськради Віктор Бархоленко. — Тому й влаштували цю акцію із листівками на сміттєвих баках регіону. Бачили б ви, як солідні дядьки зі штабів «героїв» нашої карикатури бігали по подвір’ях та намагалися ліквідувати наш передвиборчий перформенс! Тим самим ще більше привертали увагу людей».

 

Печатка серед недоїдків

Добре, що місцевий бомонд цього разу рвав карикатури на смітниках, а не символіку опонентів, як було п’ять років тому. Адже, на відміну від тодішніх перегонів, Приірпіння вперше голосувало із усмішкою та без характерної для 2004 року напруги — зі студентськими «каруселями» на дільницях Податкового університету, перекриттям залізничних колій підвезеною потягами Кірпи синьо–білою масовкою зі сходу тощо. У цілому на Приірпінні вибори, як і в усій країні, пройшли спокійно та без системних провокацій.

Щоправда, в активістів «Народної волі» з самого ранку виявилися гідні конкуренти з дільничної виборчої комісії №32, що в місті Буча. За півгодини до відкриття дільниці вони не знайшли... печатки! Про цей випадок дізнаюсь у місцевому штабі Олега Тягнибока, згодом це підтвердили ірпінські правоохоронці. Заступник голови ДВК №32 Лариса Олексюк натомість порадувала: «Печатку вже знайшли! Коли? Об 11.00. Але дільниця відкрилася вчасно». На питання «УМ», як у такому випадку вдалося оформити контрольний лист, який вкидається до виборчої скриньки перед голосуванням, пані Олексюк пояснила, що його просто підписали і печаткою не скріплювали. Мовляв, змушені були одноголосно підтримати таке вимушене рішення.

Що цікаво: без смітника на цій дільниці не обійшлося. «Через недбальство печатку викинули в сміттєву урну разом із використаними паперами. Її просто не помітили», — каже Лариса Михайлівна. У прес–службі обласної міліції Київщини додали: «Печатку знайшли на території дільниці — в смітнику, але не серед паперів, а серед недоїдків. Вочевидь напередодні члени комісії повечеряли так, що навіть не помітили, як загорнули залишки їжі разом із важливою печаткою!».

«Поради» ректора

В усіх дільницях Ірпеня, на яких побував цього дня журналіст «УМ», була спокійна атмосфера. Ніякої тисняви, вибоців трохи побільшало хіба під обід, але в цілому явка була невисокою. Як і по Україні, приблизно кожен третій виборець проігнорував вибори. Хоча були й такі, що до останньої миті не знали, за кого голосуватимуть. «Ти за кого?» — питає у знайомого дівчина перед ДВК №10. «Та ще не знаю...» — «Хочеш підкажу?» — «Підказуй, тільки не за Юльку!» — «Та це й так зрозуміло!» — такі діалоги були не рідкість. «Вітаємо дитино, тепер ти справжній громадянин України!» — це вже батьки вітають доньку із першим в житті голосуванням.

До речі, ця дільниця, як і сусідня ДВК №11, п’ять років тому прославилися студентськими «каруселями», які тут влаштовувалося з подачі ректора Національного університету ДПС Петра Мельника. Цього разу все було нібито спокійно. Один зі спостерігачів на дільниці №10 зазначив, що студентів було неочікувано мало. Натомість один із чиновників мерії Ірпеня, який голосував на дільниці №11 (до неї приписано більшість гуртожитків ВНЗ), на правах анонімності зазначив, що туди уже до 12.00 ледь не строєм та «за ручки» пригнали студентські маси, тим самим забезпечивши явку двох третин виборців! Чи й цього разу ректор (який двічі потрапляв до ВР за списками «регіоналів») по–батьківськи радив їм, за кого голосувати? Якщо врахувати, що, за підрахунком з обох дільниць, Янукович незначно випередив Тимошенко, хоча в цілому по Ірпеню посів третє місце зі значним відривом, «поради» від ректора мабуть таки були.

Юридичні сюрпризи від БЮТ

Від знайомих підприємців із місцевого штабу Сергія Тігіпка дізнаюся про порушення на ДВК №2 (розташована у загальноосвітній школі №3). Разом виїжджаємо туди. По дорозі з’ясовується, що йдеться про проблему, з якою зіткнулися тисячі ДВК по всій країні — скандальне нічне рішення Апеляційного адміністративного суду столиці, який з подачі так званої групи Портнова (БЮТ) скасував рішення ЦВК, яким дозволялося вносити у день голосування у списки виборців зміни за рішенням дільничних виборчих комісій. Мовляв, один з високих керманичів мерії Ірпеня, що одночасно є представником кандидата Тимошенко, погрожував головам ДВК кримінальною відповідальністю, якщо ті прийматимуть скарги від виборців через те, що їх немає у списках, і за наявної реєстрації у паспорті вноситимуть у додатковий список.

Голова ДВК №2 Галина Ляніна у коментарі «УМ» визнала, що судового рішення, як і офіційного роз’яснення від ЦВК, в очі не бачила. «Спостерігачі на нас тиснуть, мовляв, це дезінформація, а я звідки знаю? — каже вона. — З нашої ОВК №96 телефонують, кажуть одне, тут — інше, як тут розібратися. І ніякий секретар міськради на мене не тиснув. Ми не маємо права приймати скаргу, якщо немає в списку. З усіх боків погрожують кримінальною відповідальністю, тож ми рекомендуємо вибор­цям або до суду звернутися, або до місцевого органу ведення держреєстру. Кілька виборців так і зробили, принесли довідки з «мокрою» печаткою і проголосували».

За кілька годин до закриття дільниць проблема «розсмокталася» сама собою через відсутність нових скарг. Натомість на сусідній ДВК №1, розташованій у цій же школі, прийняли протилежне рішення шляхом голосування і дали людям можливість подати скарги на місці і проголосувати. За словами голови комісії Ніни Огневої, скарг виявилося не більше двох десятків (чи варто було «заварювати кашу» в суді? — Авт.), завдяки Феміді проголосувало ще 85 осіб. Саме на цій дільниці автор і вирішив спостерігати за підрахунком голосів. Саме тут кілька виборців забули свої паспорти.

Попереду — Дніпропетровськ

За хвилину до закриття дільниці тут нізвідки з’явився мер Ірпеня Олег Бондар, який швидко привітав усіх із завершенням голосування, а потім так само швидко залишив дільницю зі словами: «Сторонніх виганяйте!». Дві години процедурних моментів, і ось нарешті скриньки відкрито і бюлетені висипаються на стіл. Починається найцікавіше. Перші стоси одразу утворюються навколо прізвищ Тимошенко, Тігіпка та Януковича.

«А що це у вашого кандидата бюлетенів немає?» — жартівливо запитує один із членів комісії у представниці Віктора Ющенка. «Почекайте, зараз будуть!» — відповіла жінка, чий кандидат за результатами підрахунку голосів з обох дільниць у цій школі посів п’яте місце, як і по країні в цілому. «Золото» здобула леді Ю. (більше півтори тисячі голосів з обох дільниць), що дорівнювало спільному результату «срібного» Тігіпка та «бронзового» Януковича. На четвертому місці — Яценюк. Отже, перші позиції в Ірпені надали вихідцям із Дніпропетровщини.

«Не розумію, чому Гриценко так мало набрав?» — обурювався на перекурі його офіційний спостерігач, місцевий підприємець. «Тому що народ втомився воювати, — відповів йому інший підприємець, але від Тігіпка. — Що це за гасла такі: ворог їхньої держави, перший непрохідний... Гнати йому треба втришия своїх радників, як, власне, і Яценюку. Мовляв, йду на війну... Кому це потрібно? Люди хочуть спокійного життя, злагоди та достатку».

На вулиці сильнішав мороз, на початку третьої ночі члени комісій готувалися виїжджати до ОВК.

  • Шість разів відміряли — результат той самий

    Під час другого туру виборів проводилося одразу шість екзит–полів. Така кількість — це певний перегин демократії. Та все ж варто підкреслити як позитив той факт, що всі без винятку опитування показали приблизно однаковий результат: по–перше, вони демонструють перемогу Віктора Януковича, по–друге, різниця між показниками кандидатів, за даними різних контор, не перевищує 1,5%. «Це велика точність», — зазначила в коментарі «УМ» науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. >>

  • Україна, що дивує

    Учасники президентських виборів в Україні повинні визнати результати виборів. Про це заявили представники місії спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи та Парламентської асамблеї НАТО. «Обидва кандидати повинні погодитися, що ці вибори були демократичними. Україна заслуговує на оплески», — сказав глава місії ПАРЄ Матіаш Йорші на прес–конференції. Йорші вважає, що вибори свідчать про перемогу Помаранчевої революції. >>

  • Вона «зриває» вибори, вони голосують

    Недовго тішилися донецькі керівні «регіонали» після того, як нарешті вдалося «відшити» грузинських спостерігачів. Бо не встигли вони, горопахи, передихнути, а тут нова халепа. Тепер уже не з кавказьким акцентом, а з галицьким. Адже опоненти з БЮТ вийшли з ініціативою про реєстрацію членами виборчих комісій мешканців Західної України. Цей хід та інші передвиборчі маневри «біло–сердешних» представники владної в області Партії регіонів розцінили по–своєму — «робиться все для того, аби зірвати голосування». >>

  • Одна смерть і букет антипатій Януковичу

    Івано–Франківщина, де керівник Партії Регіонів п’ять років тому набув скандальної популярності через «яєчний теракт», і цього разу піднесла йому неприємний сюрприз, встановивши національний рекорд антипатії до лідера другого туру президентських виборів. За попередніми даними, Віктора Януковича підтримало лише 7% прикарпатців (найменше — в Тисменицькому, Богородчанському та Калуському районах). Водночас за «сердечну» Юлю, котра в протистоянні з русофілом Януковичем у місцевих жителів переважно асоціювалася із захисницею національних інтересів, проголосувало 89% виборців краю — це найвищий показник довіри з–поміж усіх регіонів держави. >>

  • Усе «таємне» стало явним

    Якщо хтось захоче влаштувати конкурс серед областей на найбільш абсурдну виборчу кампанію, переможця можна назвати вже зараз. Це — Луганщина. Достатньо сказати, що 7 лютого тут було «заміновано» аж десять виборчих дільниць: чотири — в райцентрі Лутугине і шість — у Лисичанську. >>

  • Вікторія Віктора Я.

    Перше, що впадало в око у прес–центрі (чи то пак альтернативному штабі) Віктора Януковича недільного вечора, — це впевненість. Майже зухвала впевненість у перемозі. В готелі «Інтерконтиненталь», на вході у прес–зал, стояла рамка металошукача. У такий спосіб охорона хотіла посилити безпеку Януковича — наразі «звичайного» народного депутата, який через кілька тижнів, не виключено, суттєво просунеться в кар’єрі. Після першого туру виборів «рамки» не було... >>