На 164–му небі

05.01.2010
На 164–му небі

Шпиль «Дубайської вежі» сягає 824 м у висоту. (Фото Рейтер.)

Через чотири дні після початку 2010 року мешканці й гості Дубаї мали змогу помилуватися феєрверком, барвистості та яскравості якого могли б позаздрити будь–які новорічні вогні: в однойменному еміраті вчора урочисто відкрилася «Дубайська вежа» — «Бурдж Дубаї». Ще два роки тому, в розпалі будівельних робіт, ця будівля побила рекорд тайванського Тайбея (508 м) і офіційно стала найвищим хмарочосом у світі. Нині висота «Бурдж Дубаї» становить понад 800 м (офіційний сайт вказує 824 м, але точну висоту компанія–власник тримала в таємниці аж до церемонії відкриття). Вищої споруди людство не створювало ще ніколи. Навіть Варшавська радіомачта, яка завалилася у 1991 році й досі утримувала звання найвищого зі штучних утворень, сягала лише 646 м.

За церемонією відкриття велетенського «сталагміта», який нагадує формою «Дубайська вежа», у прямому ефірі мали змогу спостерігати близько 2 мільярдів телеглядачів. А щасливцями, яким випала нагода першими відвідати новий символ арабських розкошів, стали 6 тисяч почесних гостей на чолі з шейхом емірату Дубаї, прем’єр–міністром Об’єднаних Арабських Еміратів Мухаммедом бен Рашидом Аль Мактумом. Відкриття найвищого хмарочоса планети приурочене до четвертої річниці його правління в Дубаї.

Керівництво емірату покладає на «Бурдж Дубаї» великі сподівання. Планується, що вежа стане центром нового ділового кварталу і підтвердить репутацію Дубаї як одного з провідних фінансових осередків світу. Це реноме дещо похитнулося кілька місяців тому, коли тільки допомога сусіднього емірату Абу–Дабі в розмірі 10 млрд. доларів врятувала фінансові ринки Дубаї від краху.

Тому головне призначення найвищої будівлі світу — офісно–торговельний центр. Рівні з 9–го по 16–й відведені під розкішні резиденції, інтер’єр яких розробляв особисто італійський дизайнер Джорджіо Армані. Ще кілька поверхів займатиме перший готель потенційної мережі «Армані».

Усього в «Дубайській вежі» 900 квартир — від скромних студіо до величезних за площею п’ятикімнатних апартаментів. 90 відсотків приміщень уже розпродано, але ще напередодні відкриття серед пропозицій агенцій нерухомості ОАЕ можна було знайти однокімнатні помешкання в «Бурдж Дубаї» за смішною як для такого унікального місця ціною — 500 тисяч доларів за 72 кв. м. Найвищий із житлових поверхів — 108–й.

На 124–й поверх за певну плату зможе піднятися кожен охочий — там розташований оглядовий майданчик. Загалом у будівлі 164 поверхи й 65 ліфтів, здатних розвивати швидкість до 18 м/с (ще один рекорд). Однак із першого до останнього поверху їде тільки службовий підйомник, а мешканцям та відвідувачам «Бурдж Дубаї» доведеться долати шлях нагору з пересадками. Зрозуміло, будівельники подбали й про безпеку мешканців — як стверджує офіційний сайт будівлі, пожежна система дозволяє повністю евакуювати «населення» будинку за 32 хвилини. Очевидно, правило в разі пожежі спускатися не ліфтами, а сходами, у «Дубайській вежі» не діятиме.

До речі, як будинок «Бурдж Дубаї» завершується на висоті 643 м. Усе, що вище, становить шпиль із металевих конструкцій, на якому розміщені антени.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>