Нам би Лозинського спіймати

30.12.2009

Резонансна справа екс–БЮТівця Лозинського виявляється вже майже розслідувана слідчими Генпрокуратури, але справа за «малим» — арештом самого втікача та його поплічника. Принаймні днями в цьому переконував громадськість Генпрокурор Олександр Медведько. Керманич ГПУ не погоджується із заявами очільника МВС Юрія Луценка, який заявив, що одного з обвинувачених — екс–начальника Голованівського райвідділу міліції Михайла Ковальського, слідчі ГПУ відпустили лише тому, що «вся доказова база у справі тримається на його свідченнях». Адже на переконання Медведька, доказів для звинувачення Лозинського у слідства більш ніж достатньо.

Нагадаємо, що 16 червня 2009 року на території мисливських угідь неподалік Голованівська, що на Кіровоградщині, в результаті зіткнення із нардепом від БЮТ Лозинським, районним прокурором Євгеном Горбенком і начальником райвідділу міліції Ковальським загинув 55–річний селянин Валерій Олійник. Наразі Ковальського звільнили з–під варти на підписку про невиїзд, Горбенко перебуває під вартою, а Лозинського оголошено в міжнародний розшук.

«На сьогодні справу Лозинського практично розслідувано — провели близько півсотні різних експертиз і слідчі експерименти, допитали понад тисячу свідків, збільшилася кількість статей звинувачення проти Лозинського і його підручних — незаконне позбавлення волі (йдеться про мисливців, захоплених колишнім депутатом), здирництво майна, перевищення службових повноважень і навіть підробка документів», — повідомив Генпрокурор в інтерв’ю «Газеті по–київськи».

Натомість оптимізму Генпрокурора не поділяє Президент Віктор Ющенко, на думку якого, при міністрові Луценку справа Віктора Лозинського і педофілів в «Артеку» не буде розслідувана. «Прийшла до парламенту секта. На чолі секти стоїть Божок. Вона призначила уряд, органи влади. Ця сама секта призначає Генпрокурора, керівника МВС», — кон­статує глава держави. Адже в обох справах фігурують прізвища парламентаріїв із фракції БЮТ.

Критика Президента знову зачепила Луценка, який пропонує, щоб саме СБУ, а не МВС швидко затримала звинуваченого у вбивстві людини Лозинського за дорученням глави держави. Мовляв, у СБУ, на відміну від міліції, є всі необхідні для цього інструменти. Тим самим МВС ніби самоусунулося від розшуку небезпечного злочинця, хоча пан Луценко й каже, що він «двома руками за те, щоб Лозинський був затриманий і сів на лаву підсудних».

 

ДО РЕЧІ

У рамках розслідування справи про загибель лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола Генпрокуратура провела ексгумацію тіла його водія — Євгена Павлова. За словами Генпрокурора Медведька, невдовзі має бути завершено комплексну судово–криміналістичну експертизу останків водія. Щодо ексгумації останків самого Чорновола, то його рідні наразі відмовили у цьому слідчим, але останні сподіваються таки на згоду близьких. У рамках цієї справи слідчі ще допитують свідків і відпрацьовують дві версії: загибель Чорновола і Павлова внаслідок ДТП або інсценування аварії з метою вбивства Чорновола. Нагадаємо, Чорновіл трагічно загинув в автокатастрофі на трасі Бориспіль—Золотоноша 25 березня 1999 року.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>