Ужгородський кондитер Валентин Штефаньо напередодні католицького Різдва за чотири години із чорного шоколаду змайстрував стилізовану ялинку заввишки 1 метр 32 сантиметри. Валентин не збирається продавати кондитерський витвір мистецтва, впродовж новорічних і різдвяних свят 20–кілограмова ялинка красуватиметься у вітрині однієї з ужгородських піцерій, де працює шоколадний митець.
Для своїх виробів Валентин використовує високоякісний французький шоколад , каже, в наш додають олійні замінники. Форма цьогорічної шоколадної красуні нагадує велетенську ялинкову прикрасу: трикутник, в який вмонтовано кульки, пірамідки, свічки, дзвіночки, верхівка покрита дрібненькими кружальцями із білого шоколаду, що нагадують справжній сніг. «Сподіваюсь, ялинка протримається до Великодня, потім ми її переплавимо на яйце»,— каже Штефаньо. Саме така доля спіткала минулорічну 10–кілограмову ялинку, з якої автор згодом виліпив великоднє яйце і продав Українському дому. Тоді свій шедевр він прикрасив мініатюрними Ейфелевими вежами.
Валентин Штефаньо, майструючи ялинки із шоколаду, вважає, що вкладає свою лепту в захист природи: «Після Нового року ялинки викидають, а мою можна з’їсти. Ми не псуватимемо природу».
Шоколадну культуру Валентин перейняв більше 10 років тому у Франції від своєї сестри Валентини. Неодноразово перемагав на міжнародних кондитерських конкурсах. Валентин працює в Ужгороді, а Валентина — в Парижі. Об’єднує їх любов до французького шоколаду і спільна торгова марка V&V.
ДО РЕЧІ
Уже кілька десятиліть різні європейські країни дарують Папі різдвяну ялинку, яка потім упродовж місяця прикрашає площу Святого Петра. У 2012 році ялинку до Риму привезуть українці. Тоді вперше на площі Святого Петра заспівають наших різдвяних пісень, колядок і щедрівок.