Зрячий вибір

19.12.2009

Харківська молодіжна громадська організація інвалідів «Толеранс–центр» випустила аудіокнигу «Зрячий вибір», яка допоможе людям із проблемним зором краще розібратися у тонкощах президентської кампанії. Посібник, записаний на аудіодисках, складається з двох частин. У першій міститься інформація про законодавчу базу, яка регулює в Україні виборчі процеси. У другій озвучено біографії кандидатів та окремі положення їхніх передвиборчих обіцянок. Зокрема, ті пункти кандидатських програм, що стосуються проблем соціального захисту.

Реалізувати проект вартістю чотири тисячі доларів «Толеранс–центр» вирішив невипадково. «На сайті ЦВК інформація про кандидатів викладена у форматі, що не читається програмами, якими користуються незрячі, — каже один з упорядників книги Володимир Носков. — Тому ми й вирішили створити щось на зразок посібника». Його потрібність підтвердила практика. Майже дві тисячі екземплярів розійшлися фактично всіма регіонами країни, і виникла потреба у випуску додаткового тиражу.

Проект «Зрячий вибір» — це лише одна зі спроб полегшити участь людей із проблемним зором у майбутньому голосуванні. Адже, вітчизняна виборча система фактично ігнорує їхні потреби. На дільницях, скажімо, і досі велика рідкість трафарети зі спеціальним випуклим шрифтом, при допомозі яких незрячі виборці могли б самостійно поставити галочку біля прізвища обраного ними кандидата. А так їм доводиться користуватися допомогою рідних та знайомих, пояснюючи членам комісії, чому заходять до кабінки у супроводі сторонніх людей. Причому, згідно з чинним законодавством, такі трафарети повинні бути виготовлені до місцевих та парламентських виборів. А президентські чомусь такого положення не мають узагалі.

За словами Володимира Носкова, аудіокнигою від «Толеранс–центр» можуть також скористатися пенсіонери і люди, які прикуті до ліжка чи інвалідного візка.