Позавчора на 79–му році життя помер народний депутат України від фракції «Наша Україна — Народна самооборона», Герой України Іван Васильович Сподаренко.

19.12.2009
Позавчора на 79–му році життя помер народний депутат України від фракції «Наша Україна — Народна самооборона», Герой України Іван Васильович Сподаренко.

Президент надіслав співчуття дружині та дітям Івана Сподаренка

Шановна Валентино Корніївно!

Шановні Наталіє, Ірино та Василю!

З глибоким сумом сприйняв звістку про смерть вашого чоловіка й батька Івана Васильовича Сподаренка.

Від нас пішла прекрасна людина, патріот України, талановитий журналіст і письменник, відомий громадський та політичний діяч. Це непоправна втрата для вашої родини, близьких, друзів, колег покійного, сотень шанувальників «Сільських вістей» і для всієї країни.

Іван Васильович усе своє життя й талант присвятив служінню рідній нації, відродженню української державності, духовності й культури. Він був послідовним поборником демократії і свободи слова, зробив вагомий внесок у становлення сучасної української журналістики. Світла пам’ять про нього назавжди залишиться в наших серцях.

У цей скорботний день прийміть мої найщиріші співчуття.

З повагою Віктор ЮЩЕНКО,

Президент України

Старійшина журналістської гільдії

До останнього дня його життя газета «Сільські вісті» першим рядком у колонтитулах зазначала: І. В. Сподаренко — голова редакційної ради. Він очолив раду відтоді, як став народним депутатом від «Нашої України», а перед тим 36 років редагував одну з найтиражніших газет України.

Він був не тільки редактором. Увесь колектив газети вважав Івана Васильовича своїм духовним і творчим лідером, журналісти з повагою величали його неофіційним титулом — сільськовістянським батьком.

Іван Сподаренко пройшов свій журналістський шлях від самих низин до вершин, одержавши досвід редакційної роботи з усього спектра функцій: коректора, літредактора, кореспондента, завідувача відділу, заступника редактора, редактор у районній і двох обласних газетах. І в 42 роки він очолив провідну республіканську газету, зробивши її справжнім захисником інтересів селян України. На його універсальному журналістському професіоналізмі вчилося не одне покоління українських репортерів.

Журналіст Іван Сподаренко, єдиний у журналістському цеху Герой України, жив газетою...

Сумуємо разом із рідними Івана Васильовича, колегами із «Сільських вістей».

 

Колектив редакції газети «Україна молода»

Пішов майстер

У Національної спілки журналістів — горе. Закінчив свій життєвий шлях Іван Васильович Сподаренко.

Син селянина, батька якого безжалісно перемололи жорна сталінських репресій, він зробив себе сам — навчався на факультеті журналістики КДУ імені Т. Г. Шевченка і водночас працював у РАТАУ; потім був редактором обласних газет «Радянська Волинь» і «Зоря Полтавщини». 36 років Іван Сподаренко очолював газету «Сільські вісті».

Його журналістський шлях відзначено званням Героя України, його кілька разів обирали народним депутатом, він очолював нашу Спілку, до останніх днів був секретарем Національної спілки журналістів України.

Але, перш за все, для всіх нас він був Майстром. У нього ми вчилися, як робити газети, щоб вони були потрібні людям, завжди захищали людину праці, стверджували Свободу слова в Україні. Глибоко сумуємо разом із родиною Івана Васильовича, колективом і читачами «Сільських вістей».

Ігор ЛУБЧЕНКО,

голова Національної спілки журналістів України

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>