Новорічне дежа вю

18.12.2009

З багатьох причин для більшості людей Новий рік і телевізор нерозривно пов’язані. Кожного року перед блакитними екранами ми, телеглядачі, як дива, чекаємо чогось нового та незвичайного. Сподівання, як правило, не справджуються. І зустріч 2010–го — не виняток. Більшість вітчизняних телеканалів — роблячи чи купуючи новорічні проекти — зробили ставку на консерватизм телеглядачів. Хоча будуть і приємні несподіванки.

 

«Горілка з бульбашками», доктор Хаус, політика й «попса»

Телеканал «Інтер» новорічний мюзикл про «Козаків» почав знімати ще наприкінці вересня. З відомими з радянських часів мультяшними героями режисера Дахна спорідненість цього мюзикла дуже відносна — хіба що за кількістю козаків. Далі — аналогії з гоголівським Вакулою, який для коханої шукав черевички цариці. Проте, за версією «Інтера» і «95 кварталу», цього разу козаки виконуватимуть примху не дівчини Поліни (Анастасія Приходько), коханої козака Євгена (Євген Кошовий), а її батька, який хоче «горілки з бульбашками» — шампанського. Дорогою в Москву трьох друзів–козаків, яких грають, крім «Лисого» (у мюзиклі в нього зачіска «під горщик»), «квартальщики» Володимир Зеленський та Юрій Корявченков, зустрінуть гламурний розбійник Філіп Кіркоров із ватагою і вся обойма виконавців сучасної російської «попси» вперемішку з відомими українцями: Василем Вірастюком, Русланою Писанкою та іншими. Вдягнені герої в сучасні костюми з елементами національної символіки від донецького дизайнера Віктора Анісімова. Так, закоханий романтик Євген — модник, увесь у лампасах, козак Остап — у вишиванці, але з метеликом, як у Джеймса Бонда. Шукати оригінальної російської натури в «Козаках» не варто, бо антураж палацу цариці — зі столичного Будинку письменників. Зиму знімали в павільйоні, а народні сценки — у київській «Мамаєвій слободі».

У новорічному «Вечірньому кварталі» — знову Зеленський із компанією жартуватимуть, в основному, про вибори. Один із блоків — останній день перед народним волевиявленням, коли агітація кандидатів у президенти заборонена. І Зеленський–Ющенко, і Кравець–Тимошенко й інші стануть учасниками різних телешоу, і навіть ведучими новин. «Оголена» політика у сценках у лазні: там жартуватимуть «квартальщики», вдягнені у трико тілесного кольору. І навіть доктор Хаус у новорічному «Вечірньому кварталі» з лекцією «Анатомія людини» виступатиме у Верховній Раді. Розбавлятимуть суцільну політику виступи всюдисущих Кіркорова, Вайкуле, Потапа і Насті Каменських та інших естрадних зірок.

Ще один проект власного виробництва «Інтера» телеглядачам до салату «Олів’є» — новорічний випуск проекту «Місце зустрічі». Це пісенна «нарізка» з двох минулих сезонів музично–розважального шоу з російськими та вітчизняними поп–виконавцями. Обкатані часом пісні про головне звучатимуть нон–стоп. Глядачів не відволікатимуть від співів ні ведучі першого сезону — Юлія Литвиненко і Георгій Колдун, ні Ольга Сумська з Миколою Басковим, які були ведучими другого сезону.

 

Чи то «Україна», чи «Росія»

На телеаудиторію, що орієнтується на контент російських каналів, розраховує у новорічну ніч «донецький» канал «Україна». 31 грудня тут показуватимуть «Блакитний вогник на Шаболовці 2010» виробництва телеканалу «Росія». Уже третій рік поспіль ставку зроблено на проект, який почав виходити на радянські екрани більше 40 років тому. Прем’єрні випуски російського «Блакитного вогника», які ТРК «Україна» транслювала минулого і позаминулого років, забезпечували каналу високі рейтинги.

Аналогічний за зірковим складом і мірою консерватизму і другий куплений «Україною» під ялинку російський проект — «Пісня року 2009». Фінальний телеконцерт відомих зірок, до речі, запускають в ефір із 1971 року.

«Карнавальну ніч із Максимом Аверіним» (ведучий — один із «ментів» серіалу «Глухар») вирізняє те, що поряд із відомими виконавцями співатимуть їхні нащадки: Михайло Боярський із донькою Лізою, Крістіна Орбакайте з сином Дені, Едіта П’єха з донькою Ілоною та онуком Стасом.

До останнього тримає інтригу з новорічним програмуванням канал «1+1». Ніякі чутки про проекти власного виробництва з каналу не просочуються. За неофіційною інформацією, «Плюси» 31 грудня покажуть новий мюзикл–шоу Олександра Ігудіна «Золотий ключик», який уже стовідсотково стоїть у програмі показу телеканалу «Росія». (Минулого року «1+1» показував власний мюзикл «Червона шапочка і всі, всі, всі»).

 

Ніч із Доманським і Ургантом

«Ми хочемо провести Новий рік зі сміхом», — каже гендиректор ICTV Олександр Богуцький. Головною новорічною прем’єрою каналу стане «Велика різниця по–українськи». Як і на російському «Першому каналі» у проекті «...по–російськи», ведучими будуть Олександр Цекало та Іван Ургант. Останній навіть заговорить по–українськи. Щоправда, для російськомовного ведучого слово «різниця» — як «паляниця», якою тестують правильну вимову, — звучить то «ризниця», то «різница». Команду пародистів для вітчизняного проекту вибирали на спеціальному кастингу: з–понад 200 претендентів 21 став актором «Великої різниці по–українськи». (У Росії справляється команда з 12 пародистів). Глядачі ICTV побачать іронічний «стьоб» на «Максимум в Україні», «Світське життя», «Щасливих разом», Вєрку Сердючку, Святослава Вакарчука та інших знаменитостей. Приміром, Михайло Поплавський у «Великій різниці...» на екзамені каже: «Якщо б мені потрібні були ваші знання, я б у Політесі ректором став!!! А це Інститут культури!!!». «Якщо на щось робиться пародія, це не означає, що ми висміюємо недоліки об’єкта пародії. Навпаки, — переконує Олександр Цекало. — Ми пародіюємо найяскравіше і найпопулярніше».

Від рейтингів прем’єрного випуску «Великої різниці по–українськи», за словами Олександра Цекала, залежить подальша доля повністю адаптованого телепроекту, який на замовлення ICTV робить та сама творча група, що й у Росії.

Глядачі «Нового» — ще одного каналу медіагрупи Віктора Пінчука — Новий рік проводжатимуть і зустрічатимуть із шоуменом Андрієм Доманським. У вечір­ньому ефірі транслюватиметься гала–концерт учасників та гостей «Фабрики зірок–3», який зніматимуть 26 грудня у столичному Палаці спорту. Ведучі Андрій Доманський та Маша Єфросиніна після новорічного передзвону годинника вже в прямому ефірі з майдану Незалежності оголосять ім’я переможця «Фабрики–3».

Далі — Доманський у записі вестиме шоу «Хто проти блондинок?». У новорічному спецвипуску проти 50 білявок змагатиметься не один супер–герой, як завжди, а команда з восьми чоловіків.

СТБ 31 грудня, 1 і 2 січня транслюватиме шоу «Україна має талант!»

 

Альтернатива

«Ми пропонуватимемо глядачам у новорічний період альтернативне суцільним розвагам і пісням якісне інформаційне мовлення з аналізом підсумків року», — розповідає генпродюсер каналу TVi Сергій Дем’янчук. Із 31 грудня по 3 січня в ефірі цього каналу також показуватимуть побутові скетчі–випуски проекту «РЕН ТВ» «Схема сміху».

P. S. А найальтернативніший варіант — просто не вмикати телевізор.

 

Мультик–шоу

Найоригінальніший — за формою — проект на новорічні свята підготував телеканал «Сіті». Його назва — традиційна для передвиборчого періоду — «Усіх на дебати!». У проекті з десяток головних кандидатів у президенти звично сперечатимуться і тим розважатимуть телеглядачів. «Фішка» в тому, що всі герої–політики разом із ведучим Мойсеєм Котигорошком — мультяшні. На каналі «TV–ого міста» дуже дозовано видають інформацію про мультик–шоу—серіал власного виробництва, прем’єра якого — 31 грудня. Навіть авторство приписують колективному розуму. Проте однозначно можна стверджувати, що, вибравши мультиплікаційний формат, «Сіті» вписується у світові тенденції: коли, економлячи на гонорарах акторів, виробники знімають мальовані фільми, які достойно конкурують з ігровими.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>