Із точністю до навпаки

17.12.2009

Навіть попри три стартові поразки «на Європі», маріупольці мають шанси на вихід до наступного етапу. З’явилися вони після вівторкової перемоги «Азовмаша» над італійським «Терамо». Минулого тижня чемпіон України програв на Апеннінах у вісім очок, а тепер реваншувався з тією ж різницею в рідних стінах.

Тренер господарів Андрій Підковиров уже звично опирався на сили всього шести виконавців, серед яких був лише один українець — захисник Олександр Скутельник. У порівнянні з матчем в Італії склад азовців зазнав однієї суттєвої зміни: за них «на Європі» вперше зіграв 25–річний американський захисник Моріс Райс — свого часу він встиг засвітитися в НБА у «Філадельфії».

Новачок діяв непогано, додавши до дев’яти очок вісім передач. Вдалі дії інших «левів» таки принесли «Азовмашу» дебютну перемогу в Єврокубку. Тепер маріупольцям, щоб продовжити боротьбу в турнірі, треба вигравати і в двох останніх поєдинках.

А от трійка наших команд у Кубку виклику, яка минулого тижня дружно здобула перемоги, тепер так само одностайно поступилася. Серед них найгіршими позиції виглядають у «Хіміка» з Південного: хлопці Дмитра Базелевського, «пролетівши» в Голландії, знову опустилися на останнє місце в групі В.

Дещо краще становище «Києва», хоча він програв у Хорватії основному конкуренту за другу путівку до наступної стадії від квартету Е. Кияни без проблем перемагали «Загреб» на власному майданчику, але на виїзді в складі «вовків» був помітний лише розігруючий Денис Лукашов — він єдиний здобув дво­значну кількість очок. Тепер для українців вирішальними стануть домашня гра проти «Роана» та виїзд на Кіпр.

А от поразка «Донецька» від «Льєжа» виглядає нелогічною. Потенційно найсильніший клуб України виграв дві стартові чверті, але гості відчутним ривком у третій звели попередні старання господарів нанівець. Відставання у три очки перед останньою 10–хвилинкою донеччани не змогли ліквідувати. «Навіть не знаю, що трапилося. Останню чверть ми зіграли безхарактерно», — дивувався поразці лідер «тигрів» Артур Дроздов. Після цієї невдачі головний тренер «Донецька» Рамунас Бутаутас подав у відставку.

Натомість успішний матч за «Валенсію» у Єврокубку провів гравець збірної України Сергій Ліщук. «Левантійці» розгромили підмосковний «Тріумф» (85:60) і зараз лідирують у групі В. За 22 хвилини на майданчику наш форвард набрав 18 очок, зробив два підбирання, два блок–шоти та одну передачу.

 

ТАБЛО

Єврокубок. 4–й тур. Група А. «Азовмаш» (Україна) — «Терамо» (Італія) — 90:82 (Різвич (24+11 підбирань)), «Галатасарай» (Туреччина) — «Альба» (Німеччина) — 93:79.

Турнірне становище: «Альба» — 7, «Терамо», «Галатасарай» — 6, «Азовмаш» — 5.

Європейський кубок виклику. 3–й тур. Група В. «Ейфель тауерз» (Голландія) — «Хімік» (Україна) — 83:68 (Бланшард (16+7 підбирань)), «Апоел» (Кіпр) — «Страсбург» (Франція) — 85:83.

Турнірне становище: «Апоел» — 7, «Страсбург», «Ейфель тауерз» — 6, «Хімік» — 5.

Група Е. «Плоєшті» (Румунія) — «Єнісей» (Росія) — 75:71, «Донецьк» (Україна) — «Льєж» (Бельгія) — 81:89 (Такер (19+6 передач)).

Турнірне становище: «Льєж» — 7, «Єнісей», «Донецьк» — 6, «Плоєшті» — 5.

Група Н. «Загреб» (Хорватія) — «Київ» (Україна) — 71:61 (Лукашов (19+7 підбирань)), «Роан» (Франція) — «Керавнос» (Кіпр) — 96:74.

Турнірне становище: «Роан» — 8, «Київ», «Загреб» — 6, «Керавнос» — 4.

* * *

Кубок суперліги. Група А. «Грифони» — «Ферро» — 64:74, «Політехніка» — «Говерла» — 82:73.

Турнірне становище після 6 матчів: «Ферро», «Політехніка» — 10, «Пульсар» — 9, «Грифони» — 9 (7), «Говерла» — 7 (5).

Група В. «Одеса» — «Будівельник» — 97:81.

Турнірне становище після 8 матчів: «Будівельник» — 14, «Миколаїв» — 12, «Кривбас–баскет», «Одеса» — 11 (7), «Дніпро» — 11, «Азот» — 7( 6).