Друге пришестя вірусу

15.12.2009
Друге пришестя вірусу

(Івана ЛЮБИША КІРДЕЯ.)

Друга хвиля буде агресивнішою

Не встигла Україна відійти від першої епідемічної хвилі «свинячого грипу», як рівень захворюваності знову почав лізти вгору. Як розповіли «УМ» у прес–службі МОЗ України, Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Луганська, Сумська, Черкаська області та місто Севастополь перетнули епідпоріг. Решта областей наближення до епідпорогу, і тільки Івано–Франківщина залишається відносно благополучною в плані кількості хворих на грип та ГРЗ. Загалом від початку епідемії захворіли понад 2,4 мільйона українців, 496 — померли.

Скільки з них стали жертвами каліфорнійського грипу, а скільки — звичайного сезонного, риновірусу чи інших недуг, точно ніхто не скаже. Лікування в більшості випадків. Як зазначив керівник Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігор Поканевич, лабораторно підтверджені випадки в світі реєструються переважно на підставі аналізів, взятих у померлих. Виявлення випадків залежить від того, чи є в країні відповідна лабораторна база, чи правильно роблять забори матеріалів, наскільки масовою є вибірка серед населення тощо. Відтак реальна кількість хворих на «свинячий грип» значно вища, а наступна хвиля захворювання очікується більш агресивною.

Каліфорнійська пошесть в інтернаті

До Сарненської центральної районної лікарні (це Рівненщина) госпіталізували 55 зі 118 учнів Чудельської школи–інтернату з симптомами грипу та гострої респіраторної вірусної інфекції. Хворіти діти почали після закінчення карантину 25 листопада. Як розповідає директор чудельської школи–інтернату Любов Візір, спершу дітей помістили в ізолятор, а коли хворих стало більше, звернулися по допомогу до Сарненської райлікарні.

«Захворювання проходить у стишеній формі, — повідомила Любов Візір. — Здебільшого діагностують ознаки трахеїту та ларинготрахеїту. Температура порівняно невисока в межах 37,2— 37,7 градуса». Головний лікар Сарненської центральної районної лікарні Степан Мартинович сказав, що взято необхідні аналізи в учнів та вчителів і направлено зразки у Київ, щоб визначити, що це за вірусна інфекція. Завідувач епідеміологічного відділу обласної СЕС Анатолій Рєзніков підтвердив, що в телефонному режимі з Києва повідомили: у десяти дітей Сарненського району виявлено грип А/H1N1. Проте письмових результатів про діагностування каліфорнійського грипу в учнів Чудельської школи–інтернату поки що не надано.

Також останніми днями на Рівненщині захворіли 30 учнів Березнівського агротехнікуму, із них 13 госпіталізовано. У рівненських школах №11 та №4 цього тижня через захворювання класи знову стали напівпорожніми. Фахівці санепідемстанції констатують: повертається грип та ГРВІ, і не виключають, що, можливо, доведеться знову оголошувати карантин. «Традиційно в періоди епідемії грипу в першу чергу хворіли діти, — розповіла завідуюча епідемвідділу міської санепідемстанції Рівного Ольга Романчук. — Однак цього року в першій хвилі епідемії їх було лише до 30 відсотків — вчасно було припинено навчання у школах і заняття у дитсадках. Тобто захворюваність серед дітей відтягнулася на пізніший період. Нині діти становлять більшість хворих».

У Луцьку — знову карантин

Першою в Луцьку на карантин закрився правознавчий ліцей із посиленою військовою підготовкою або колишня школа–інтернат — тут захворіло майже 40 відсотків учнів. Вимушені грудневі канікули триватимуть щонайменше десять днів. Ще три міські школи утримують першість за кількістю хворих, але до карантинного рівня не дотягують. У навчальних закладах міста відновлено моніторинг відсутності учнів через хвороби.

Як зазначив начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель, кількість діагностованих щодня випадків грипу подекуди перевищує кількість хворих у листопаді. Єдине тішить — хворих у лікарнях поменшало.

Та заспокоюватися рано. За словами заступника головного санітарного лікаря області Миколи Яцини, область підходить до другої хвилі грипу. Нині епідемія більше «б’є» по дітях. Імовірно, що після другої відразу розпочнеться третя хвиля епідемії.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>