Нами цікавляться в НАТО

05.12.2009

За рік–два Україна цілком може вступити до НАТО. Чи станеться це так скоро і чи станеться взагалі — тепер залежить тільки від нас самих. І навіть План приєднання до членства в Північноатлантичному альянсі для того, щоб стати членом НАТО, насправді не потрібен. Про все це розповів журналістам у Брюсселі міністр закордонних справ Петро Порошенко після засідання комітету Україна–НАТО, яке проходило в рамках засідання ради Північноатлантичного альянсу на рівні глав МЗС.

За словами очільника МЗС, нині м’яч у питанні приєднання до НАТО перебуває на українському боці. «Я вважаю, що це можна зробити за рік–два, — цитує Порошенка УНІАН. — Це залежить навіть не від Києва, а від усієї України. Якщо є політична воля, якщо є бажання суспільства, підтримка політиків, які цим займаються, зрозуміла і правильна інформаційна політика, — тоді ми можемо зробити дуже багато». При цьому міністр наголосив, що вступ до НАТО — не самоціль, адже головною метою для України має бути проведення реформ, посилення безпеки країни і покращення рівня життя людей.

За словами Порошенка, країни–члени НАТО дуже цікавляться тим, що відбувається в Україні. «З боку міністрів закордонних справ був безпрецедентний інтерес: у засіданні комітету (Україна–НАТО) брали участь 16 міністрів», — розповів керівник зовнішньополітичного відомства, зазначивши, що під час обговорення всі учасники зустрічі позитивно оцінили виконання Україною річної національної програми за 2009 рік та участь України в миротворчих операціях НАТО. Позитивно міністри відзначили й той факт, що під час нинішньої президентської кампанії основні кандидати фактично не використовують тему НАТО. Що ж до критичних зауважень, без яких теж не обійшлося, то на цей раз вони стосувалися переважно проблем із фінансуванням реформування україн­ських Збройних сил.

Нагадаємо, у квітні минулого року Бухарестський саміт НАТО ухвалив принципове рішення про те, що Україна і Грузія в майбутньому стануть членами Альянсу після виконання необхідних умов. Після цього Україна розраховувала до кінця 2008–го отримати План дій щодо членства в НАТО, але не отримала. Втім, як запевняє Петро Порошенко, вступити в Північноатлантичний альянс можна й без цього. «ПДЧ не є обов’язковою умовою для набуття членства в НАТО — досить багато країн стали членами Альянсу без ПДЧ. Це, швидше, бюрократична формальність», — зауважив міністр.

Тим часом, як повідомляє УНІАН із посиланням на міністра ЗС Польщі Радослава Сікорського, НАТО планує надати План дій щодо членства Чорногорії. Окрім того, у рамках заходів у Брюсселі відбулося засідання ради Грузія–НАТО. А рада Росія–НАТО зібралася вперше з часів війни у Грузії в серпні минулого року — щоб підписати Доручення міністрів закордонних справ послам щодо проведення спільного аналізу безпекових загроз 21–го століття, документ щодо реформ, який стосуватиметься покращення ефективності роботи Ради Росія–НАТО, а також робочу програму на 2010 рік.