Залп по політиці уряду

04.12.2009
Залп по політиці уряду

Віктор Ющенко літає у Василькові вже не вперше. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Наближається чергова, 18–та, річниця створення війська незалежної України. Не з вини людей у погонах «повноліття» видалося кризовим і чи не найважчим за всю історію новітніх українських Збройних сил. Однак вояки і в таких умовах демонструють бійцівські якості у боротьбі за своє виживання і розвиток.

Учора Віктор Ющенко — Верховний Головнокомандувач ЗС — відвідав бригаду тактичної авіації Повітряних сил, яка дислокується в місті Васильків Київської області. Президент вручив бригаді Бойовий прапор. «Нам, хлопці, є що захищати, — звернувся Віктор Ющенко до солдатів та офіцерів. — Коли хтось Україну називає невдахою, я кожного разу доступно і чесно хочу сказати: ми представляємо винятково успішну націю і країну».

Президент у Василькові знову не проминув нагоду сісти за бойовий штурвал. Але якщо в березні 2008 року Ющенко у Василькові здійснив справжній політ на винищувачі Су–27 (тоді літаком керував заступник командувача ЗС з авіації Василь Никифоров), то вчора це було віртуальне заняття на тренажерному комплексі–імітаторі винищувача МіГ–29. Віктор Ющенко особисто керував тренажером–літаком і здійснив 10–хвилинний «бойовий виліт». Глава держави випустив кілька умовних ракет класу «повітря–земля» та «повітря–повітря» й успішно «знищив» цілі умовного противника.

На емоційному підйомі Президент укотре розкриткував військову політику уряду. «Політику, яку пропонує Прем’єр–міністр щодо української армії, можна розцінювати як таку, що направлена на нищення національної армії», — сказав Віктор Ющенко. Він нагадав, що військовий бюджет–2009 виконується не більш ніж на 30%, а фінансування ЗСУ становить менше 1% від ВВП. Мінімальна потреба Збройних сил, яка має бути закладена у дер­жавному бюджеті 2010 року, — 19 млрд. грн., натомість у запропонованому Тимошенко проекті бюджету фінансування армії передбачається на цьогорічному рівні. «Це бюджет, який не дає жодної відповіді про контрактну армію, підготовку армії чи її розвиток», — вважає глава держави.

Президент також висловив переконання, що невдовзі Кабінет Міністрів буде змінено. «Всі добре знають, що це не триватиме довго, — каже Ющенко. — Через кілька місяців ми будемо мати український уряд, українського Прем’єра і українську політику щодо рідного війська. Нам треба гідно і достойно це пережити».

 

ОФІЦІЙНО

Президент доручив Кабінету Міністрів забезпечити виділення Міністерству оборони до 10 грудня 227,9 млн. грн. для забезпечення функціонування Збройних сил у поточному році. Про це йдеться в указі глави держави від 2 грудня, яким введено в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони з подолання кризового стану боєздатності ЗС. Таким чином, Віктор Ющенко доручив Кабміну виконати в тижневий термін аналогічну постанову уряду від 23 вересня.

Президент також доручив уряду розглянути виділення Міністерству оборони в 2009 році 285,9 млн. грн. на грошове забезпечення військових, з яких 235,3 млн. — на індексацію доходів, 33,2 млн. — на грошову допомогу й оздоровлення, 17,4 млн. — на винагороду за тривалість безперервної військової служби.