Василь Шкляр: Я не пишу під премії

Василь Шкляр: Я не пишу під премії

Інтерес до персони цього й так цікавого письменника зріс місяць тому, після виходу роману «Залишенець» («Чорний ворон»). Василь Шкляр, який має сталу аудиторію завдяки своїм інтелектуальним детективам, цього разу заінтригував маловідомою історичною темою — це організований повстанський рух на Черкащині 1920–х років, прообраз УПА.

Наше інтерв’ю було четвертим, яке Шкляр дав за один день. Переді мною з кабінету заступника голови Спілки письменників вийшов знайомий колега. «Заходьте», — як лікар на прийомі, запросив Шкляр і втомлено опустився у крісло. Ну що ж — тема нашої розмови також «хірургічна» — починаємо порпатися у болісній та заплутаній історії України ХХ століття.

Джазування під кавування

Джазування під кавування

ІХ музичний фестиваль Jazz Bez відкривають сьогодні концертом «української Бйорк» Мар’яни Садовської та німецького гурту Borderland, які презентують свій новий альбом. Участю співачки у фестивалі організатори пишаються і називають Садовську чи не найбільшою зіркою Jazz Bez. Для зірки і зал підібрали великий — у театрі ім. Марії Заньковецької. «Здавалося б, фолк чи джаз — не для академічних приміщень, а більше для камерних клубів, — говорить «УМ» прес–секретар фестивалю Юрій Вовкогон. — Але минулого року ми побачили, що львівська джазова публіка зросла настільки, що вже не вміщується у клуби — люди часто не мали змоги потрапити на концерти. Тому цього року ми зробили акцент саме на великі приміщення».

Федірко «порожняк» не гонить

Федірко «порожняк» не гонить

Невгамовний художник Анатоль Федірко, учасник Венеційського бієнале та багатьох арт–фестивалів, ніяк не може дати собі спокій із втіленням українських політиків у мистецьких образах. Але цього разу — це вже востаннє, запевняє митець. Принаймні у проекті (Nоn)сult №13. Пам’ятник Януковичу, який з’явився в буковинській столиці вчора, завершує концептуальне оформлення стіни магазину «Букініст». На ній уже «висять» Арсеній Яценюк, Юрій Андрухович (єдиний не політичний учасник акції) та Юлія Тимошенко. Точніше висять їхні мистецькі альтер–его: фотографія восьмирічного Яценюка із кухлем «Для пожертв на розвиток українського парламентаризму» (у 2008 році, коли встановлювали композицію, Яценюк був головою ВР) та черевичок від Louis Vuitton (улюблений бренд Прем’єрки).

Сповідь про буремні 70–ті

Сповідь про буремні 70–ті

«Якщо колись спробували, і не пішло — тут він зробив крок Вам назустріч, поєднавши свою фірмову «об’ємну» манеру із вражаючим антуражем та динамічним сюжетом», — таким вступом принаджують нас до читання нового Ульянового роману «Там, де Південь». Побивши горшки із харківським «Клубом сімейного дозвілля» (через скандал із відвертим романом «Жінка його мрії»), письменник звернувся до іншого видавничого дому в тому ж таки Харкові — «Треанту», який раніше видавав Фоззі.

Всі статті рубрики