Удома й сніг допомагає

04.12.2009
Удома й сніг допомагає

Хелена Йонссон не розчарувала шведських уболівальників. (Фото Рейтер.)

За 73 дні до старту на Олімпійських іграх у Ванкувері «стріляючі лижники» офіційно відкрили сезон у Швеції. Позавчора ввечері у світлі прожекторів лижний стадіон Остерзунда вітав 113 учасниць першої гонки Кубка світу сезону2009/10. Дебютний виступ української збірної вийшов вдалим: хоча до трійки призерів ніхто з наших не потрапив, у Кубку націй дівчата вскочили на друге місце, поступаючись лише одним пунктом (409 проти 410) господаркам етапу.

Попри проблеми з достатньою кількістю природного снігу, організатори постаралися, аби це жодним чином не далося взнаки на трасі. У переддень старту суддя змагань Крістоф Вассалло із Франції особисто подолав 24 км, аби заспокоїти спортсменів — дистанція в чудовому стані. Після тренувань і гонки підтвердили його слова й самі біатлоністки.

Були задоволені побаченим і тисячі шведських уболівальників (вони розкупили майже всі квитки при ціні до 95 євро). Ще б пак! Одразу дві шведки зійшли на п’єдестал пошани. І якщо перемогу володарки Кубка світу минулого сезону Хелени Йонссон сприйняли як закономірну, то «срібна» позиція 36річної (!) Анни­Карін Олофссон­Зідек стала для господарів приємним сюрпризом.

В українській же команді найкраще виступили ті, на кого найбільше й сподівалися. Валентина Семеренко й Оксана Хвостенко пішли на дистанцію одна за одною під 21м і 22м номерами відповідно. Валя підтвердила результати контрольних тренувань — вона перебуває у відмінній фізичній формі й демонструє доволі непогану стрільбу. Утім по одному промаху на третьому й четвертому вогневих рубежах не дозволили представниці Сумщини зійти на п’єдестал — у підсумку п’ятий результат.

Натомість досвідчена чернігівка вкотре продемонструвала снайперські якості, виявившись однією з п’яти спортсменок, що не припустилися жодного промаху. Але Оксана наразі не форсує підготовку і до «білої» Олімпіади планує додати у швидкості, тому поки що — шоста позиція.

Минулого сезону в загальному заліку Кубка світу найвище з наших, на 13те місце, зійшла Вікторія Семеренко. Тиждень тому 23річна біатлоністка ще хворіла, тож проявити себе з найкращого боку позавчора не змогла через зрозумілі проблеми зі здоров’ям. Попри це, Віта потрапила до чільної двадцятки, заробивши очки до свого активу.

А найбільше приємних слів заслужила Олена Підгрушна. 22річна тернополянка показала найкращий результат у кар’єрі (десяте місце), здивувавши багатьох швидкою ходою й лише однією помилкою у стрільбі на другому рубежі.

Учора ввечері 20 км «індивідуалки» долали чоловіки; серед 136 спортсменів стартували й шестеро українців.

 

ТАБЛО

1й етап Кубка світу (Остерзунд, Швеція)

Жінки. Індивідуальна гонка (15 км). 1. Йонссон — 43 хв. 1,4 сек. (1 промах). 2. Олофссон­Зідек (обидві — Швеція) — + 26,2 (2). 3. Домрачова (Білорусь) — + 1.16,4 (2).
4. Слєпцова (Росія) — + 1.26,7 (2).
5. Семеренко Вал. — + 1.34,6 (2).
6. Хвостенко — + 1.43,6 (0)… 10. Підгрушна — + 1.59,0 (1)… 20. Семеренко Вік. — + 2.29,3 (2)… 55. Супрун — + 5.22,5 (4)… 76. ВайгінаЄфремова — + 6.39,6 (7)…84. Карасевич (усі — Україна) — + 7.09,9 (4)…