То всі рівні, чи є рівніші?

02.12.2009

Як відомо, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Цивільного кодексу України про відшкодування моральної шкоди».

Національна спілка журналістів України вкрай стурбована новелою, яку запровадили народні обранці: «Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, статусу особи, якій завдана така шкода...» (виділено мною. — І. Л.).

Конституція, решта законів України проголошують рівність громадян перед законом, і раптом така новація у відшкодуванні моральної шкоди. Що ж виходить: якщо ображеним вважатиме себе міністр, народний депутат чи ще якийсь високопосадовець, то зажадає матеріального відшкодування в такому розмірі, що ЗМІ чи журналіст залишаться голими і босими?

Суддів, які б хотіли позбиткуватися з журналістів, у нас в Україні, на превеликий жаль, є багато. Тому в запевнення пана Портнова — одного зі співавторів, ми не віримо.

Європейське прецедентне право, навпаки, твердить, що політик, інша публічна особа має бути готовою до гострішої критики, ніж пересічний громадянин.

Хочу нагадати, що свого часу президент Франції Франсуа Міттеран після неправдивої інформації про свою особу в одній із газет подав у суд на це видання, зажадавши відшкодування в розмірі одного франка. Глава потужної європейської держави був зацікавлений встановити істину, а не покласти собі до гаманця кілька тисяч купюр. Але ж то президент Франції, а в нас кожний дрібний чиновничок оцінює свою особу в десятки тисяч, а часом і мільйони гривень.

І ця новела, записана нашим парламентом у Законі, обернеться величезними матеріальними і моральними втратами у царині свободи слова.

Тому 23 листопада я надіслав листа Президентові Вікторові Ющенку і закликав його накласти вето на цю позицію Закону.

Сподіваюся на підтримку глави держави.

Ігор ЛУБЧЕНКО
голова Національної спілки журналістів України

 

Р. S. Учора ввечері, коли цей номер «УМ» здавався до друку, стало відомо, що Президент Ющенко наклав вето на Закон «Про внесення змін до Цивільного кодексу України про відшкодування моральної шкоди».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>