«Японська рулетка» має тривати!

02.12.2009

Поїдання в японських ресторанах риби фугу порівнюють із «російською рулеткою»: як відомо, вона має унікальними смаковими якостями, але при неправильному приготуванні містить отруту, смертельну для людини. З огляду на це японські вчені ще в 2001 році почали битися над розв’язком задачі: чи можливо вивести неотруйний різновид фугу?

Як пише газета «Телеграф», науковці Країни Східного Сонця припустили, що риба фугу виробляє отруту не самостійно, а отримує її, поїдаючи морських зірок і черепашник. Відповідно, якщо рибі не давати отруйного харчу, її м’ясо буде для людини нешкідливим. Восьмирічні досліди підтвердили правильність цієї гіпотези. Після того як упродовж усього експерименту п’ять тисяч особин фугу годували винятково макреллю і нетоксичної їжею, з’ясувалося, що вміст в організмі риб смертельної отрути тетродотоксин — нульовий! І фугу може готувати будь–хто, навіть поганий кухар на власній кухні.

Однак, всупереч очікуванням, власники японських ресторанів не висловили радості з приводу відкриття іхтіологів. На їхню думку, багато туристів готові платити за страви з фугу тисячі доларів саме через можливість отримати гострі відчуття. Крім того, кухаря, який уміє правильно готувати отруйну рибину, вважають найбільш висококваліфікованим фахів­цем у країні, а ресторани, де подають приготовані такими майстрами делікатеси, — найпрестижнішими.

Тож представники ресторанного бізнесу побоюються, що відкриття неотруйного різновиду фугу позбавить їх можливості заробляти на туристах, які приїжджають у Японію навмисно за смертельною екзотикою. Втім, може, клієнтам і необов’язково казати, що засмажена фугу є «вихолощеною»?..