Терористи повертаються

01.12.2009
Терористи повертаються

На місці трагедії залишки експресу, який не прибув... (Рейтер.)

На вчорашній ранок кількість жертв вибуху «Невського експреса», що пролунав пізнього вечора 27 листопада, досягла 26 осіб (одна пасажирка, передає «Інтерфакс», померла від ран у лікарні). Чотирьох загиблих досі не опізнано. Вибух, нагадаємо, пролунав, коли швидкісний потяг Москва—Петербург мчав по території Тверської області. Зловмисники використали пластикову вибухівку, яка спрацювала, коли майже весь состав пройшов над місцем її закладення, отож із рейок зійшло чотири вагони, в іншому випадку — якби бомба вибухнула під локомотивом — жертв могло бути незрівнянно більше. Позаяк поїзд зазнав катастрофи далеко від обжитих місць, медики прибули лише за півтори години, пише «Коммєрсант», а за цей час від больового шоку загинули троє постраждалих.

У суботу по 14–й годині, коли слідча група з Москви на чолі з головою слідчого комітету при прокуратурі РФ Олександром Бастрикіним оглядала місце НП, пролунав ще один вибух. Бомба була закладена неподалік залізничного полотна, отож, за великим рахунком, ніхто не постраждав, слідчих лише посікло гравієм. Цей другий вибух слідчі розцінили як «фірмовий почерк» терористів із Північного Кавказу, отож це і стало головною версією. Незважаючи на те, що через інтернет–мережу відповідальність за підрив експреса взяла на себе праворадикальна група Combat18. Проте «Коммєрсант», посилаючись на експертів, стверджує, що Combat18 — «щось на зразок інтернет–спільноти, яка не є реальною силою». А от терористи з Кавказу стали реальною мішенню слідства. Тим більше що саме їм належить організація подібного нападу на «Невський експрес» 13 серпня 2007 року. Тоді обійшлося без смертельних жертв, поранень зазнали 60 пасажирів.

У теракті 2007 року було звинувачено кількох осіб, один з яких — інгуш Макшарип Хідрієв — визнав, що доставляв вибухівку до залізничної колії. Крім нього, по тій справі проходив вихідець із Волгоградської області, 29–річний Павло Косолапов, який утік і досі перебуває «у бігах». Можливо, припускає російська преса, п’ятничний вибух — теж справа його рук? Косолапов учився у військовому училищі в Ростові, звідки його відрахували за недотримання режиму. Відтак юнак подався до Чечні, там прийняв іслам, пройшов підготовку в бойових таборах. За даними слід­ства, акція з «Невським експресом» 2007 року була проведена, зокрема й Косолаповим, за вказівкою Доку Умарова. Отож Косолапова тепер шукають з подвоєною затятістю.

А вчора вранці Росію, яка знову кинута у вирву страху, потрясла чергова звістка про вибухівку на залізниці: перед поїздом «Тюмень—Баку» у Дагестані хтось підірвав колії. Жертв, на щастя, немає. Локомотив протягнув за собою вагони по пошкодженому полотну і дивом не зійшов з рейок, передає РІА «Новості». «До Росії знову повертається страх, — жорстко коментує британська газета Independent. — Останні теракти зміцнять у росіянах національну гордість, національну солідарність і національну параною». Справді, від неділі, коли президент Дмитро Медведєв заявив про те, що бере розслідування вибуху «Невського експреса» під особистий контроль, в аеропортах та на вокзалах Москви й інших великих міст Росії поновилися чергування посилених нарядів міліції.

НАШІ

Серед жертв —
один українець

МЗС України підтвердило, що серед поранених під час вибуху петербурзького поїзда є один українець. Як зазначено на сайті Російської залізниці, постраждав 38–річний Кирило Верич, він перебуває в лікарні міста Боровичі (це райцентр Новгородської області).

Під час теракту постраждали п’ять іноземців: окрім українця, по одному громадянину Бельгії, Італії, Азербайджану, Білорусі. Про це повідомила міністр охорони здоров’я РФ Тетяна Голікова.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>