Воплі, соплі й день народження Юлі

27.11.2009

Важливий для Помаранчевої революції день: у Верховній Раді відбулося позачергове засідання. Депутати мали відреагувати на рішення Центрвиборчкому щодо обрання Віктора Януковича Президентом, яке не набуло чинності, бо ще не надруковане в «Урядовому кур’єрі». Спікер Володимир Литвин закликав депутатів бути принциповими і самостійними. «Кріпаків у Верховній Раді не було і не буде», — наголосив Литвин, мабуть, забувши, як адміністрація Президента Кучми творила ту більшість, що обрала його Головою.

Засідання закінчилось перемогою Ющенка: Рада визнала вибори 21 листопада такими, що відбулися «з порушенням законодавства і не відображають волевиявлення громадян». Парламент висловив недовіру ЦВК у зв’язку з неналежним виконанням обов’язків, передбачених Конституцією й законами України.

Литвин також дав оцінку діям обласних рад, які оголосили про відмову підпорядковуватись Києву і мали намір ініціювати створення Південно–Східної Автономної Республіки: «Це воплі і соплі».

Народний депутат Нестор Шуфрич, коментуючи рішення ВР, заявив: «Через кілька днів може трапитися таке, що матиме страшні наслідки». Запальний соратник Віктора Медведчука не уточнив, які саме.

На засіданні ЦВК представники Ющенка вимагали переглянути постанову про результати виборів, а також зреагувати на постанову ВР про недовіру до комісії. «Якщо комусь дуже хочеться, щоб я подав у відставку, то я готовий хоч завтра», — відповів голова Центрвиборчкому Сергій Ківалов. Цю репліку зустріли оплесками, хоча у відставку «монтер транзитного сервера» не збирався.

Тим часом Віктора Ющенка визнав Президентом УБОЗ Львівщини — підрозділ Міністерства внутрішніх справ.

Леоніда Кучму позбавили звання Почесного доктора Львівського університету ім. Франка «за ігнорування прав і свобод українського народу, за сприяння фальсифікації виборів Президента».

У Юлії Тимошенко — день народження. Вона святкувала 44–річчя на морозному Майдані. Полум’яній опозиціонерці вручили величезний букет помаранчевих троянд.

Тверезий голос серед сепаратистської істерики: голова правління ВАТ «Запоріж­сталь» Віталій Сацький заявив у зверненні до політиків, що «ні про який розкол, а тим більше про розділення України на якісь уламки за політичними або територіальними ознаками сьогодні не може бути й мови».

У містах Сходу вимикають «5–й канал»...