«Більше політики, ніж газу»

27.11.2009

Цього тижня на селекторній нараді з головами облдержадміністрацій і міських голів Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко пригрозила керівникам Кіровоградської та Рівненської областей, що НАК «Нафтогаз України» і секретаріат Кабінету Міністрів звернуться до Генпрокуратури з проханнями порушити щодо «губернаторів» кримінальні справи. Причина — незабезпечення розрахунків за спожитий природний газ. На сьогоднішній день ці дві області, за підрахунками Прем’єрки, мають найгірші показники з розрахунків за блакитне паливо — відповідно 25 і 30% оплати. Тож Тимошенко вважає, що ГПУ має покарати «абсолютну службову недбалість» голів облдержадміністрацій.

Натомість голова Рівненської ОДА Віктор Матчук переконаний, що в питанні розрахунків за спожитий газ набагато більше політики, ніж бажання підвищити відсоток проплат за нього. За словами керівника області, інформація щодо 30% проплати підприємствами комунальної теплоенергетики Рівненщини не відповідає дійсності. «Насправді ця цифра становить 60,8%, — переконує голова області. — Вона теж не дуже хороша, вона мені не подобається, але для того є свої причини. Зокрема, 28 мільйонів гривень, які були проплачені в поточному році, так, як і для інших областей, були зараховані в розрахунки минулого року. Населення проплатило в цьому році, отримало послугу в цьому році, підприєм­ство комунальної теплоенергетики спожило газ у цьому році, але їх чомусь зарахували за 2008–й».

Ще однією причиною неповних розрахунків за газ Матчук вважає непогашену різницю в тарифах для бюджетних установ, для яких у бюджеті–2009 була передбачена одна ціна на газ, а потім заднім числом збільшена майже в півтора раза. «Ця різниця мала бути закрита Кабміном», — переконаний керівник Рівненщини.

Також Віктор Матчук зауважив, що обладміністрація взагалі не є господарюючим суб’єктом, і НАК «Нафтогаз» продає газ комунальним підприємствам теплоенергетики, які не перебувають у сфері управління обласних держадміністрацій.