Не суд, а судилище

21.11.2009

Приміщення за адресою Сумська, 44/2, що якраз навпроти пам’ятника Тарасу Шевченку, стало предметом судового розгляду. Чиновники управління комунального майна та приватизації міськради вирішили не подовжувати термін його оренди для товариства «Спадщина», чим викликали протест у колі патріотично налаштованих харків’ян. Скільки триватиме суд, уже названий українською громадою міста «справжнім політичним судилищем», не відомо. Але члени восьми громадських організацій, які теж знайшли прихисток у скромних і явно затісних для такої кількості активістів апартаментах, обіцяють «стояти до кінця». Якщо треба буде, кажуть, захищатимуть свій центр навіть у рукопашних боях.

Як повідомив «УМ» віце–президент Фонду національно–культурних ініціатив імені Гната Хоткевича Кость Черемський, формальною причиною для виселення чиновники називають відсутність в орендарів погоджувальних документів із пожежниками. Але, за словами пана Черемського, це далеко не так. Усі потрібні папери у товариства є. Більше того, громадські організації власним коштом зробили в орендованому приміщенні ремонт, взявши для цього кредити у банку, і регулярно сплачують гроші до міського бюджету. На їхньому боці й закон. Як відомо, своєю постановою від 16 січня цього року Верховна Рада заборонила владним структурам призупиняти договори оренди редакціям друкованих засобів масової інформації та різного роду закладам культури. І оскільки на Сумській, 44/2, готується до друку газета «Український простір», а також розміщується бібліотека імені Гната Хоткевича з однойменним культурологічним центром, дії чиновників важко назвати неупередженими. На думку харківських патріотів, це ще один прояв ненависті до всього українського, яку постійно демонструє команда мера Михайла Добкіна.

Останнім часом українські товариства не брали активної участі в політичних процесах, займаючись переважно розвитком культури. Проте такий поворот справи змусив їх пригадати буремну молодість 90–х років і серйозно замислитися про повернення до вуличних акцій протесту. Про підтримку харків’ян сьогодні заявили також народні депутати В’ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк та Юрій Костенко.