Епідемію приборкали

21.11.2009
Епідемію приборкали

Береженого Бог береже... (Фото Рейтер.)

Грип під контролем

Усього чотири регіони за останній грипозний місяць не подолали епідемічний поріг: Крим, Севастополь, Одещина та Харківщина. Отож підсумок епідемічного місяця невтішний — станом на 19 листопада внаслідок грипу та ГРЗ померли 354 особи, повідомляє прес–центр МОЗ. На вчорашній день епідемічний поріг ще було перевищено в 15 регіонах, у тому числі й у Києві. І лише в 12 регіонах епідемічна ситуація пішла на спад. У цілому ж ситуація з грипом та ГРЗ у країні стабілізувалася. Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко зазначає, що в країні суттєво скоротилась кількість хворих. «Якщо 4 листопада, в пік епідемії, кількість захворювань на добу становила 127 тисяч 254 людини, то сьогодні — 56,5 тисячі захворювань на добу», — акцентує Прем’єрка і додає, що вперше за період епідемії тих, хто одужав, більше, ніж тих, хто захворів.

Контрольованою ситуацію з грипом назвав на вчорашньо­му засіданні Державної протиепідемічної комісії і перший віце–прем’єр Олександр Турчинов. Він нагадав, що вжиті три тижні тому протиепідемічні заходи дали результат, за цей час встановлено повний контроль над ситуацією. За даними Турчинова, з більш як 1,5 мільйона осіб, які захворіли на грип, 1,19 мільйона людей уже видужали. Також віце–прем’єр додав, що в аптеках є ліки у необхідній кількості. Мабуть, віце–прем’єр не намагався у звичайній аптеці купити, скажімо, оксолінову мазь або маску, бо їх там як не було, так і немає. А якщо й з’являються, то до звичайного покупця не потрапляють, бо в аптекарів теж є родичі й знайомі, яким потрібен антигрипозний дефіцит.

Водночас, за словами Турчинова, не можна говорити, що епідемія минула й слід скасувати обмежувальні заходи. У кожному регіоні ситуація із грипом та ГРВІ складається по–різному, а відтак центр ухвалення рішень переміщується в регіони. І саме місцеві санітарні лікарі вирішуватимуть, чи час розпочинати навчання у школах та скасовувати інші обмежувальні заходи.

Учіться, але будьте насторожі

Утім у більшості регіонів України, як дізналася «УМ», обдзвонивши обладміністрації, навчальний процес із понеділка таки поновлять. Зокрема, й у донедавна «гарячих» точках — на Тернопільщині, Івано–Франківщині, Закарпатті, Львівщині. Одначе й з початком навчального процесу планують вживати протиепідемічних заходів. Так, у Донецьку студентів та учнів забезпечать двома марлевими масками. У Вінниці в школи та дитсадки додатково направлять майже 180 лікарів, які спостерігатимуть за станом здоров’я дітей. У Полтаві дошкільнят, які хворіли, прийматимуть у садочок тільки з відповідною довідкою, в якій має бути зазначено, що дитина повністю одужала. Задля цього в дитячих поліклініках міста в суботу буде подовжено до 18.00 режим роботи, а в неділю дитячі поліклініки працюватимуть із 8.00 до 14.00. Головний санітарний лікар Тернополя Володимир Паничев вважає, що повернення у місто великої кількості студентів та учнів може призвести до зростання рівня захворюваності, тому в навчальних закладах планується активно залучати педагогів до виявлення хворих, уважно стежити за щоденною відвідуваністю дітей і звітувати Управлінню освіти, а також дотримуватися температурного режиму та інших протиепідемічних заходів. Аналогічні попереджувальні заходи вживатимуть і в інших регіонах.

А от у Києві навчання за пропозицією головного санлікаря розпочнеться з 25 листопада, тобто з середи, оскільки рівень захворювання у столиці ще лишається доволі високим. Про це повідомила перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. Батьки, які повідправляли своїх школяриків на села до бабусь, не дуже цьому раді. «Я планувала забрати доньку на вихідних. Але якщо навчання розпочнеться серед тижня, дитину доведеться «передавати» з Черкащини «маршруткою», — розповіла «УМ» мама першокласниці Любов Ярошенко. — Бабуся посадить доньку в Черкасах на автобус, а я в Києві зустріну. Оскільки ці два дні дитину мені ні з ким буде залишити...»

Відкладено навчання і у школах та ВНЗ Чернівців. До середи там ще спостерігатимуть за ситуацією, і якщо вона дозволятиме, то навчальний процес поновлять із четверга.

Як наздоганяти програму, хай вирішують школи

Як же надолужать діти пропущене у шкільній програмі? Адже карантини запроваджували й раніше, втім не такі тривалі, як цьогоріч. Особливо хвилюються випускники, яким улітку складати ЗНО. У прес–службі Міносвіти «УМ» повідомили, що це питаня мають вирішити школи індивідуально. Утім навчання по суботах там не схвалюють. Наразі в місцеві органи освіти розіслали спеціальні рекомендаційні листи, в яких пропонується скорочувати зимові й весняні канікули, а також надолужувати шкільну програму за рахунок її ущільнення (наприклад, об’єднання навчальних тем, оглядового або самостійного вивчення навчального матеріалу, використання резервних годин тощо). А вишам рекомендовано внести корективи до графіків навчального процесу, передбачивши, зокрема, до кінця цього року шестиденний робочий тиждень, ущільнити розклад за рахунок додаткових занять, а також скоротити зимові канікули. Студентам також пропонується давати більше індивідуальної роботи та використовувати дистанційні елементи навчання (приміром, завдання по інтернету).

Завуч однієї київської школи розповіла «УМ», що в її навчальному закладі найімовірніше наздоганятимуть програму шляхом ущільнення навчального матеріалу. «А від колеги з Борисполя чула, що там навчатимуться по суботах, — каже вчителька. — Адже в столиці ми, вчителі, весь карантин ходили на роботу, тоді як у Борисполі — ні».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>