І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Фахівці держкомітету перевірили більш як 116 тисяч літрів сокової продукції, з яких майже 57 відсотків забракували і зняли з виробництва. Виявилося, що лише 25 відсотків товарів відповідали державним стандартам. «Незважаючи на те, що в Україні соки і соковмісна продукція повинні пройти обов’язкову сертифікацію, цієї вимоги дотримуються не всі виробники. На кількох підприємствах Держспоживстандартом зафіксовано незадовільний стан устаткування, а на одному і зовсім виявлено фальсифікат», — відзначив перший заступник голови Держспоживстандарту Юрій Ширко.
Та навіть задовільні з точки зору державних стандартів соки, як виявилось, не завжди корисні. Адже більшість соків із позначкою «100 відсотків натуральний сік» — зазвичай виготовлені із концентратів. За словами фахівців, з одного кілограма концентрату можна отримати кілька літрів напою, просто розбавивши його водою. І незважаючи на те, що соки називаються відновленими, вони містять усі необхідні природні вітаміни.
Але й тут виробникам вдається схитрити, штучно подовжуючи життя соку. Так, відновлений відповідно до стандартів сік повинен містити лише воду й фруктовий концентрат. В деяких варіантах також допускається вміст сорбінової й аскорбінової кислот — вони мають природне походження, тож не заборонені держстандартом. Також допускаються винятки для овочевих соків — у них можуть бути харчові добавки, такі як сіль, спеції, оцет, трави. Якщо ж на упаковці, крім перерахованих вище компонентів, вказано ще й ароматизатори, синтетичні консерванти, барвники чи інші неїстівні добавки — такий сік краще не купувати.
Крім того, варто звернути увагу на термін придатності і зовнішній вигляд упаковки. Хоч більшість соків зберігається впродовж двох років, краще надати перевагу тому, термін придатності якого не більше шести місяців.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>