«Полуничка» без дітей

18.11.2009
«Полуничка» без дітей

За ухвалення даного законопроекту в другому читанні проголосували 367 народних депутатів із 435 зареєстрованих у сесійній залі. Вочевидь проблема дитячої порнографії, а також скандали навколо педофілів неабияк турбують обранців. Цікаво, що серед сімки ініціаторів законопроекту «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії» є й прізвище БЮТівця Віктора Уколова, близького товариша заарештованого журналіста Дмитра Полюховича, якого нині підозрююють у причетності до розбещення власних неповнолітніх дітей із групою осіб. Мати постраждалих дітей серед причетних до педофілії називала й цього нардепа, адже його фото нібито упізнали малолітні жертви.

Щодо самого законопроекту, то він передбачає внесення змін до Кримінального кодексу, а також законів «Про телекомунікації» та «Про захист суспільної моралі». Під дитячою порнографією законодавець пропонує вважати «зображення у будь–який спосіб дитини чи особи, яка виглядає, як дитина, задіяної у реальній або змодельованій відверто сексуальній поведінці, або будь–яке зображення статевих органів дитини в сексуальних цілях». За створення і збут «полунички» з дітьми, а також за примушування неповнолітніх зніматися у «дорослому» кіно, порноділків пропонують карати позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Якщо ж засуджений не виправиться і після відсидки знову візьметься за відеокамеру разом із «товаришами» заради великих прибутків — матиме всі шанси «сісти» вже на строк від семи до 12 років.

Якщо законопроект буде ухвалено в цілому, то провайдери телекомунікаційних мереж змушені будуть інформувати правоохоронців про всі виявлені ними факти дитячого порно та блокувати подібні сторінки. Так само звичайний юзер, який натрапить у мережі на якесь насильство, дитячу порнографію тощо, повинен повідомити про це або свого провайдера, або правоохоронців. В іншому випадку до відповідальності можуть притягнути і його.

Цікаво, що, підтримавши законопроект, депутати провалили поправку БЮТівця Сергія Швеця (168 голосів), яка передбачала, що інтернет–провайдер може обмежувати доступ або вимикати ресурс, який містить «незаконний контент». На думку депутата від НУНС Ксенії Ляпіної, під незаконним контентом, за допомогою корумпованих райсудів, можна вважати будь–який критичний матеріал в електронних ЗМІ, що жодного стосунку не має до дитячої порнографії. Тобто БЮТ хотів тишком–нишком запровадити цензуру в неконтрольованому «павутинні».

«Єзуїтство полягає в тому, що під приводом боротьби з дитячою порнографією робиться маніпуляція, — цитує пані Ляпіну «Українська правда». — Депутати відстежуватимуть текст документа і підтримають поправку лише в разі, якщо фраза «незаконний контент» буде замінена словами «дитяча порнографія».