Гра в терористів і гра у відставки

18.11.2009

Блокада чи відставка?

Партія регіонів може заблокувати трибуну, якщо Кабінет Міністрів і далі не виконуватиме закон про підвищення соціальних стандартів. «Якщо доплати не будуть зроблені і ми не почуємо чітку позицію влади з цього питання, то ми будемо діяти відповідно — будемо вимагати відставки уряду і не виключаю блокування парламенту», — заявив учора «регіонал» Нестор Шуфрич, перебуваючи, щоправда, не на роботі «під куполом», а на Полтавщині. Один зі «спікерів» ПР назвав нонсенсом те, що закон діє, а підвищення пенсій і зарплат немає.

Лідер головної опозиційної сили Віктор Янукович обіцяв, що його партія найближчим часом (можливо, і в учорашнє надвечір’я) зареєструє в парламенті проект про відставку уряду. «Я думаю, що вже сьогодні в парламенті піде переговорний процес між фракціями щодо притягнення до відповідальності Кабінет Міністрів за невиконання закону України», — цитує Януковича прес–служба ПР.

Сама ж Юлія Тимошенко назвала закон, ініційований Партією регіонів і підписаний Президентом, «не про­сто популізмом... а колосальною проблемою для держави». «Янукович і Ющенко для того, щоб підвищити свої рейтинги, «вбити» уряд і країну, спільно проголосували за закон про підвищення соціальних стандартів, який абсолютно неможливо забезпечити фінансово», — заявила Тимошенко. Дотепна Прем’єрка порівняла історію з законом із ситуацією, «коли терористи хочуть знищити мирне населення, вкладають бомбу в іграшки і підкидають їх дітям».

Водночас Віктор Ющенко досить стримано відгукнувся про доцільність відставки уряду. Він назвав цю ініціативу ділом Партії регіонів. «Для того, щоб змусити виконувати закон, у Верховної Ради є багато інструментів, включаючи і відставку. Хоча, можливо, до цього не варто доходити, тому що є й інші способи. Але питання соцстандартів є принциповим», — цитує Ющенка УНІАН.

Вето за вето

Хай там як, а парламент працює у спокійному руслі. Вчора там розглядали низку законів — без особливих конфліктів.

Головував на засіданні Олександр Лавринович. Бо Володимир Литвин, як і обіцяв, пішов у виборчу відпустку. Щоправда, Лавринович зізнався, що заяву спікера на вакації ще не бачив.

Перший заступник Голови має у парламенті своїх ворогів — фракцію БЮТ, яка виступила з ініціативою звільнити Лавриновича з посади віце–спікера. Однак ідея провалилася: за включення цього питання до порядку денного проголосувало всього 177 депутатів.

Учора Верховна Рада ухвалила зміни до Цивільного кодексу щодо відшкодування моральної шкоди: тепер наклепники відповідатимуть не за поширення «завідомо неправдивої інформації», а за «недостовірну інформацію». На щастя, профільний комітет, готуючись до остаточного читання, відхилив низку одіозних пунктів, які б обмежували свободу слова.

Парламент також скасував закон щодо протидії хабарництву. Цей документ був заветований Президентом, бо Віктор Ющенко мав кілька зауважень та претензій. Парламент не зміг ані врахувати жодну з пропозицій Ющенка, ані подолати вето. Також ВР не змогла подолати вето глави держави на закон про референдум. Цей документ, зокрема, перед­бачав парламентський спосіб ухвалення нової редакції Конституції: відповідний проект, на думку депутатів, спершу мала би ухвалити Верховна Рада — і потім він розглядався б на плебісциті.

Водночас парламентаріям удалося подолати вето на закон про відчуження приватних земельних ділянок для суспільних потреб: «за» проголосувало 326 депутатів. До переліку суспільних потреб належать: будівництво та обслуговування лінійних об’єктів і об’єктів транспортної та енергетичної інфраструктури, будівництво та обслуговування гірничодобувних підприємств, що експлуатують родовища корисних копалин загальнодержавного значення, створення міських парків, будівництво майданчиків відпочинку, стадіонів та інших об’єктів загального користування тощо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України повернув зі своїми пропозиціями закон про внесення змін до бюджету, який передбачав виділення 1 мільярда гривень на боротьбу з грипом. Віктор Ющенко наголосив, що закон може призвести до «спотворення грошово–кредитної політики, що проводиться Національним банком», а його реалізація «потребуватиме здійснення Нацбанком додаткової, нічим не забезпеченої емісії, що спричинить прискорення темпів інфляції, зрив курсу гривні, падіння рівня життя населення».

Глава держави пропонує збільшити на відповідну суму обсяг внутрішніх державних запозичень за загальним фондом державного бюджету з відповідним коригуванням граничного розміру дефіциту і граничного розміру державного боргу.

Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко мають намір голосувати за подолання вето. «Наша фракція дотримується саме такої точки зору», — сказав, зокрема, «регіонал» Олександр Єфремов.