НОВИНИ ПЛЮС

17.11.2009

Британія скорочує ВПС

В умовах економічної кризи, аби оптимізувати витрати, уряд Великої Британії планує скоротити Військово–повітряні сили країни на 10 тисяч осіб, що становить близько чверті всього особового складу. Як повідомляє газета «Сандей таймс», після скорочення в 2015 році у королівських ВПС має лишитися 31 тисячі військовослужбовців. Подальше скорочення кількості штурмовиків Harrier і винищувачів Tornado призведе до того, що в найближчі десять років доведеться закрити й виставити на продаж п’ять авіабаз на території Британії (наразі є 19).

Помер патріарх Сербської церкви

У Белграді на 96–му році життя після тривалої хвороби помер предстоятель Сербської православної церкви Павло. Посаду патріарха він обіймав із листопада 1990 року.

Нового патріарха обиратимуть на архієрейському соборі не раніше ніж через 40 днів після смерті Павла. До виборів предстоятеля Сербську церкву очолить митрополит Амфілохій.

Новий теракт у Пешаварі

Учора в пакистанському місті Пешавар вранці стався черговий теракт. Смертник–таліб, який керував начиненим вибухівкою автомобілем, спричинив загибель трьох осіб та поранив ще два десятки. Вибух стався біля поліцейської дільниці, передає «Ассошіейтед пресс».

Чавес іде в президенти

Президент Венесуели Уго Чавес взяв участь у виборах делегатів на позачерговий з’їзд правлячої Єдиної соціалістичної партії. На прес–конференції з цієї нагоди він повідомив, що заздалегідь висуває свою кандидатуру від ЄСП на президентські вибори, які відбудуться в грудні 2012 року.

Абхазія перейшла на російські номери

Із 15 листопада Абхазія почала перехід на надані Росією телефонні коди. Надалі АТС самопроголошеної республіки працюватимуть у російському міжнародному коді 7, для фіксованого зв’язку буде задіяно код 840, а для мобільного — 940. Старі грузинські коди відключать 1 січня.

Офіційний Тбілісі вже подав ноту протесту з цього приводу, поскаржившись також у міжнародне агентство телекомунікацій.

Наслідки урагану в Сальвадорі

У Сальвадорі від повеней і зсувів, викликаних ураганом «Іда», загинули, за останніми даними, 192 людини. За даними агенції «Франс пресс», ще щонайменше 80 осіб вважаються зниклими безвісти. Понад 14 тисяч сальвадорців залишилися без житла. Армія країни проводить широкомасштабну операцію із забезпечення постраждалих продовольством і медикаментами.

Арешт ватажка сицилійської мафії

Італійська поліція заарештувала одного з лідерів мафіозного угруповання «Коза ностра» Доменіко Раккулью. Як повідомляє агенція ANSA, Раккулья попався в засідку на квартирі в Трапані, де він ховався останнім часом.

Міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні назвав Раккулью другою людиною в керівництві сицилійської мафії. Заочно злочинця на прізвисько «Ветеринар» було засуджено до трьох довічних ув’язнень за різні злочини, в тому числі викрадення і вбивство 13–річного хлопчика в 1993 році. «Ветеринара» вважали головним кандидатом на місце ватажка мафії Палермо, він успішно переховувався від поліції впродовж 15 років. Протягом усього цього часу за домом його родини велося постійне спостереження, але мафіозі спромігся вдруге стати батьком.

Трагедія в південнокорейському тирі

У результаті пожежі в тирі в місті Пусан (Республіка Корея) загинули 10 осіб, ще семеро госпіталізовані з важкими опіками. Серед постраждалих є туристи з Японії.

Залізнична катастрофа в Індії

Щонайменше сім чоловік загинули і більше 25 отримали поранення після того, як в індійському штаті Раджастан зійшли з рейок усі 15 вагонів швидкого поїзда Джодхпур–Делі.

Волосина Елвіса проти автографа Кеннеді

Одна волосина Елвіса Преслі завдовжки всього 1 см була продана з аукціону Henry Aldridge and Son за 1055 фунтів стерлінгів.

На іншому американському аукціоні минулих вихідних — Heritage у Лос–Анджелесі — продано за 40 тисяч доларів один з останніх автографів Джона Кеннеді. Президент США розписався на першій шпальті газети «Даллас морнінг ньюз» для жінки з натовпу за дві години до свого вбивства.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>