До армії повертається голова

17.11.2009

Президент Віктор Ющенко, який останнім часом знову взявся за зміцнення обороноздатності країни, зробив кілька кроків до комплектації «прорідженого» після політичних баталій керівництва Міністерства оборони. По–перше, на посаду начальника Генерального штабу Збройних сил — головнокомандувача ЗСУ — Президент призначив генерал–полковника Івана Свиду, який до цього командував Сухопутними військами. По–друге, Віктор Ющенко вчора в Еміратах заявив, що вже має кандидатуру міністра оборони — Юрія Єханурова — і збирається внести подання на нього до Верховної Ради найближчими днями. По–третє, глава держави ініціював проведення засідання парламенту, на якому розглядатимуться фінансові проблеми війська.

 

Юріїв день

«Я це подання зроблю буквально завтра», — заявив учора Віктор Ющенко, спілкуючись із журналістами під час візиту до ОАЕ. Ідеться про подання на Юрія Єханурова — заступника глави СП, якого було звільнено з посади міністра оборони за звинуваченнями в корупції та зловживанні посадою. Віктор Ющенко не має претензій до Єханурова і нагадує, що відставка була ініційована Прем’єр–міністром. Саме після того у війська настала чорна смуга: порожні крісла — в кабінетах, де мають сидіти керівники, порожні тарілки в солдатів — через проблеми з фінансуванням.

«Пройшло більше п’яти місяців. Жодна кримінальна справа за фактом корупції міністра Єханурова не розглядається в судах», — наголосив Ющенко, додавши, що Тимошенко ввела українське суспільство в оману. «Тому я наполягатиму на кандидатурі Єханурова. Це міністр, якого звинуватили безпідставно», — цитує Президента УНІАН. Віктор Ющенко вважає, що Юлія Тимошенко має виправити помилку і вибачитись перед екс–міністром.

День армії у ВР

Військові проблеми порушували вчора й у Верховній Раді. Народні депутати на погоджувальній раді обговорили листа від Президента, в якому той висловлює занепокоєння станом армії. Глава держави попросив спікера на найближчому засіданні ВР заслухати звіт Прем’єр–міністра щодо стану фінансування Збройних сил — поточного кошторису і планованого на майбутній рік. «На межі можливо­стей підтримується мінімальний рівень готовності бойових частин, надзвичайно критичним є стан із справністю основних видів озброєння та військової техніки», — занепокоєний Президент.

Голова оборонного комітету Анатолій Гриценко підтримав ідею глави держави, але зі свого боку запропонував три умови: по–перше, перед звітом слід призначити міністра оборони — «щоб визначити відповідального за всі процеси», по–друге, на засідання слід запросити Президента, Прем’єра, міністра оборони та начальника Генштабу, по–третє, засідання має бути закритим, «інакше це буде піар». Лист, надісланий Ющенком, має додатки із грифом «таємно» — саме тому розгляд має бути закритим, каже Гриценко.

Власне, після того як депутати вирішили спитати про претендента на посаду міністра, Віктор Ющенко і назвав кандидатуру Єханурова.

Голова Верховної Ради підтримав пропозицію заслухати армійські проблеми за участі Президента та голови Генштабу. Водночас він висловив сумнів, що депутати погодяться на закрите засідання: «Я думаю, що сама постановка питання не дістане підтримки у Верховній Раді у зв’язку з, ви самі розумієте, якими процесами». Авжеж, розуміємо: у зв’язку з виборами. Але ж і вони колись закінчуються...

Короля «робить» свита, а армію — Свида

Генерал–полковник Іван Свида змінив на посту генерала армії Сергія Кириченка, який подав у відставку, посилаючись на стан здоров’я, а насправді, на думку спостерігачів, — через усе гірше фінансування Збройних сил, чому ніяк не міг зарадити. На посту командувача Сухопутних військ Івана Свиду замінив генерал–полковник Геннадій Воробйов, який раніше обіймав посаду першого заступника начальника Генштабу.

Нагадаємо, відколи подав у відставку Сергій Кириченко, ЗСУ перебували в стані «подвійного безголів’я» — без начальника Генштабу та без міністра оборони, обов’язки якого зараз тимчасово виконує Валерій Іващенко.

Новий головнокомандувач переймає керівництво Збройними силами в час чи не найважчої для них кризи. Через те, що уряд не виділив на оборону у повному обсязі навіть запланованого цьогорічним бюджетом фінансування, Іван Свида повинен буде забезпечити принаймні життєдіяльність війська. «Я вважаю, що до кінця року нам потрібно виділити стільки грошей, щоб ми могли закрити напрями, без яких не зможемо функціонувати, — сказав генерал–полковник Свида в інтерв’ю газеті «Коммєрсант». — Це стосується, в першу чергу, забезпечення життєдіяльності армії. Потрібно також вирішити всі комунальні питання, щоб нам світло не вимикали, щоб у нас тепло було». За його словами, в теперішніх умовах ні про масштабні навчання, ні про купівлю нової зброї та техніки говорити не доводиться. Уже наступного тижня головнокомандувач обіцяє звести цифру «прожиткового мінімуму» ЗСУ та довести її до Президента й Кабміну.

 

УКРАЇНА—НАТО

Консультації під час кризи

Цими днями українська військова делегація на чолі з тимчасово виконуючим обов’язки міністра оборони Валерієм Іващенком перебуває в Брюсселі, де відбуваються консультації Україна—НАТО на рівні міністрів оборони. Перед початком консультацій Валерій Іващенко вчора зустрівся з помічником Генсека НАТО Їржі Шедеві.

Також т.в.о. міністра оборони України, міністри оборони Польщі Богдан Кліх та Литви — Раса Юкнявічене підписали «лист намірів» щодо створення спільної литовсько–польсько–української миротворчої бригади «ЛитПолУкрбриг».