Голодомор: Обама звинувачує Сталіна

17.11.2009
Голодомор: Обама звинувачує Сталіна

Відозва Барака Обами з’явилася під час його поїздки країнами Сходу. (Фото з сайту daylife.com.)

Минулої п’ятниці, 13 листопада, на інтернет–сторінці американського Білого дому з’явилася «Заява президента до Дня пам’яті українського Голодомору». Коротко і лаконічно Барак Обама розставив чіткі акценти у справі Голодомору. «Сімдесят шість років тому мільйони невинних українців, чоловіків, жінок та дітей померли з голоду в результаті спланованої політики режиму Йосифа Сталіна, — йдеться в заяві найвпливовішого у світі лідера. — З 1932 до 1933 року український народ жахливо постраждав від того, що пізніше назвали Голодомором — смертю від голоду, — через те що режим Сталіна конфіскував зерно і землю у цілій Україні».

Тоді, у 1920—30–х роках, українці могли прогодувати себе і врятувати мільйони життів, якби їм це дозволили, стверджує Обама. «Україна ж свого часу була житницею Європи», — йдеться далі, і це вказує, що спічрайтером був якщо й не українець, то людина дуже добре знайома з українською дискусією навколо Голодомору та супутніми кліше — сталими висловами.

«Український народ переміг жахіття великого голоду і вижив, щоб збудувати вільну та демократичну країну. Пам’ять жертв рукотворної катастрофи Голодомору дає можливість нам задуматися про долю всіх, хто постраждав від наслідків екстремізму та тиранії у світі. Ми сподіваємося, що пам’ять Голодомору допоможе запобігти таким трагедіям у майбутньому», — такими словами завершується заява президента США.

Обама згадує про український Голодомор уже не вперше. Ще під час своєї виборчої кампанії у листі до Українського конгресового комітету Америки глава Демократичної партії США назвав Голодомор «жахливим злочином», висловивши сподівання, що про великий голод пам’ятатимуть майбутні покоління, так що він ніколи не повториться.

Єдине, з чим вочевидь наплутали в адміністрації Барака Обами, це дата, коли слід було оприлюднити заяву. Згідно з указом Президента України від 26 листопада 1998 року, День пам’яті жертв голодоморів відзначається щороку в четверту суботу листопада, натомість минулої п’ятниці президент Обама заявив: «Завтра ми разом, україно–американці та всі американці, згадаємо ці трагічні події та вшануємо численні їх жертви».

Так чи інакше, заява про Голодомор загубилася між іншими численними промовами і новинами, пов’язаними з турне Обами по країнах Далекого Сходу. Західні ЗМІ її майже не помітили. Натомість в Україні та Росії заява вийшла в перші рядки новиннєвих стрічок. Чи означає це, що звернення американського президента адресувалося більше українцям, ніж власне американцям?

Михайло Пашков, провідний експерт із міжнародних відносин Центру Разумкова, вважає заяву Барака Обами свідченням того, що і президент Америки, і його адміністрація розуміють велике значення України в Європі. «Нова адміністрація США вважає Україну не другорядною країною, — сказав пан Пашков у коментарі «УМ». — Це знак поваги до України, її історії, її трагічних сторінок. У США зараз немає дефіциту уваги до України, ми, зі свого боку, повинні розвивати діалог зі Сполученими Штатами, чому сприяє велика кількість договорів, які вже укладені між нашими країнами».