До Києва — рукою подати

17.11.2009
До Києва — рукою подати

Архітектори бачать новий комплекс таким...

20 хвилин «маршруткою» від метро «Героїв Дніпра» — і я вже стою на охайній зупинці у Вишгороді. Пускається перший цьогорічний сніг, проте від цього місто стає ще загадковішим: більшість дерев іще привітно вітає зеленими гілочками. У самому центрі — поруч із міськрадою стоїть кілька «висоток»: одна на перший погляд уже добудована, в іншої вже є коробка — поверху до 22го. Навколо метушаться будівельники — приварюють останні двері на нижніх поверхах. Ситуація як на сьогодні досить незвична — адже більшість будівельних майданчиків просто «заморожено». Проте будівництво йде, а секрет у тому, що зведення будинків профінансовано банком «Київська Русь».

 

«Ольжин град» у Вишгороді

Охочі знайти недорогі квартири все частіше звертають увагу на отакі пригороди чи міста­супутники столиці. Цю тенденцію підтверджують й ріелтори: адже саме у пригородах сьогодні можна знайти цікаві й одночасно доступні за ціною пропозиції. Наприклад, коли метро за 20 хвилин, а живеш в екологічно чистій зоні — як у Вишгороді.

Саме це місто­супутник столиці «тріо виконавців» — забудовник ЗАТ «Дніпрожилбуд», генпідрядник «МПМК35» та банк «Київська Русь» — вибрало не просто так. Адже воно одне з найближчих передмість столиці — лише за 18 кілометрів. І хоч столиця наче й близько, проте метушня мегаполісу зовсім не відчувається. Потрапляючи у Вишгород, ніби занурюєшся в тишу та спокій «спального району» столиці. Однак головна перевага в тому, що вартість вишгородського квадратного метра відчутно менша за київський.

Будівництво у Вишгороді — пілотний проект забудовників, вибір впав саме на нього завдяки багатій історії краю. Адже Вишгород був найближчою до столиці резиденцією великих київських князів, а у Х столітті його називали на честь великої княгині — «град Волзин», тобто «Ольжин град». Саме таку назву «батьки» проекту дали цьому житловому комплексу.

Перші будинки забудовники здадуть в експлуатацію вже цього місяця. «Збираємось здати другу чергу — зараз демонтуємо останній кран, а до кінця тижня, в будинку стоятимуть усі двері, вікна — він буде повністю закінчений. Потім плануємо завершити першу чергу — десь до першого липня 2010 року. А тоді вже решту зводитимемо», — ділиться планами заступник голови правління банку «Київська Русь» із питань інвестиційної діяльності Віктор Гончаренко.

Будуємо для молоді

Готовий до здачі будинок справляє приємне враження: квартири вже повністю завершені: є навіть вхідні двері з встановленими замками, а в коридорах і на сходових майданчиках підключені батареї — залишилось лише «навести марафет».

Самі квартири продумані, мають непогане планування і спрямовані переважно на молодь. «Так звані «молодіжні» однокімнатні квартири навмисно спроектовані так, що основну кімнату, при бажанні, можна розділити на дві зони — дуже зручно, особливо для сім’ї з малою дитиною», — відзначив Віктор Гончаренко.

У будинку квартири є трьох типів: одно, дво­ та трикімнатні. Найменша площа «однокімнатної» від 34 квадратних метрів, проте є й 50, 60, 80 метрів. Максимум — 107 метрів — але це вже трикімнатні квартири, проте їх небагато — близько 19 відсотків від загальної кількості, стільки ж їх і в другій черзі. Найбільше однокімнатних — їх близько 70 відсотків, адже саме вони й мають найбільший попит.

Усе в новобудові, наче спеціально продумане для зручності майбутніх мешканців. Так, перші два поверхи виділено для магазинів, аптек, стоматологічної клініки та банків. Окреме місце виділено навіть для паспортиста (!). Всі ці нежитлові приміщення мають окремі входи та виходи, щоб не перетиналися з під’їздами житлових будинків. До будинку також проведено телефонні кабелі, телебачення, інтернет — усі ці послуги надаватимуть централізовано, щоб мороки новим власникам квадратних метрів було менше.

Останні ж два поверхи під дахом можна використовувати як творчі майстерні для художників та архітекторів. Приміщення там можна зробити дво­, а при бажанні навіть триповерховими. Таким чином, будівельники прагнули більш ефективно використовувати наявну площу. Проте основна перевага «майстерень» у тому, що вони мають... вихід на дах. Тож їхні власники можуть там згори навіть ставити пальми, готувати барбекю і милуватись краєвидом. Саме він вражає найбільше: будинки наче півколом опоясують з одного боку Київське море, ліс, а з другого — Дніпро з Десною. А ще — поруч ліс, так що молодим матусям буде чим зайняти своїх малят: і по гриби, й по ягоди, й на пікнік туди ходити можна, адже територія тут — екологічно чиста.

Безпека — перш за все

Майстерень же досить багато, вони увінчують усі 10 та 23поверхові секції. На даху ж 16поверхівок розташовується... котельня. Завдяки цьому кожен зведений будинок матиме своє автономне опалення — це зручно, безпечно, економно, та й більш вигідно для мешканців: такий спосіб опалення буде навіть дешевшим за користування загальною котельнею міста. Адже при загальному опаленні теплотраса йде по всьому району, та й доки тепло до будинку дійде — частина його буде втрачена. «Тут же з котельні гаряча вода зразу ж поширюється по будинку. Тож затрати будуть менші, а відповідно, й оплата, й обслуговувати таку котельню буде простіше», — перераховує «плюси» заступик керівника банку «Київська Русь» Віктор Гончаренко.

Узагалі до питання безпеки при зведенні будинків підійшли надзвичайно уважно. Особливо підстрахувались на випадок пожежі — в коридорах та у квартирах навмисно встановлено по кілька димових детекторів. Для запобігання чи боротьби з пожежею передбачено спеціальну диспетчерську службу. За допомогою датчиків диспетчери зможуть за лічені секунди виявити джерело пожежі й оперативно викликати пожежну службу.

Крім того, у кожній квартирі стоїть пожежний гідрант — досить невеликий, компактний, із десятиметровим досить тоненьким шлангом. «Це щоб господині могли легко на балконі квіти поливати», — жартує пан Гончаренко. На кухні ж — вентилятори, які забезпечують витяжку в автономному режимі, у квартирі ж є й електрощит. Тільки лічильники електроенергії — вже в коридорі.

Будівництво сучасне: каркасномонолітне, із заповненням керамічною цеглою — як найбільш екологічною. «Насправді, всі ці заходи безпеки — справа не з дешевих. Проте я вважаю, що ми повинні зробити все, щоб власникам квартир було зручніше й безпечніше жити», — наголосив заступник голови правління банку.

Звісно, такі заходи трохи здорожчують вартість квадратного метра, проте загалом ціни виходять досить «людяними» — квадратний метр коштує у середньому 9,3—9,4 тисячі гривень. «Ми не збільшували, проте й не зменшували вартості метра — ціни цьогоріч були стабільними. Правда, якщо є охочі придбати квартиру, але в них не вистачає коштів — можемо їх прокредитувати», — поділився нюансами заступник голови банку «Київська Русь». Основна умова — щоб у покупця було 30—40 відсотків вартості квартири, подальші ж умови розглядають із кожним індивідуально.

Старання забудовників високо оцінили не тільки майбутні мешканці (значну частину найбільш популярних однокімнатних квартири в 34 квадратні метри вже розкупили). Спеціалізований журнал Building зарахував «Ольжин град» у десятку найкращих новобудов у передмісті Києва.

Будувати — так комплексом

Документація забудовником виготовлена на зведення чотирьох черг будинків, усі вони будуть ідентичними до вже завершеного: складатимуться з трьох­чотирьох секції — двох по 10, а також 16 та 23поверхових будівель. Загалом у будинках буде більше 1,5 тисячі квартир. А після здачі перших двох черг планують перейти до зведення третьої й четвертої. Зараз ведуть роботи з підготовки будівельних майданчиків для забудови.

Окрім житла, у Вишгороді планують збудувати: дитячий садочок для 80 діток, спортивні та ігрові майданчики, центри дитячої творчості. А також автостоянку для приїжджих гостей та паркінг для власників квартир. Зараз будівельники закінчують невелику наземну напіввідкриту стоянку на 46 місць.

Навколо новобудови вже проглядаються майбутні тротуари й дорога — встановлено вже й бордюри, а майбутня дорога поки покрита гравієм. Днями їх уже заливатимуть асфальтом. «Швидше б уже добудувати — тоді зможемо озеленити й прикрасити територію, щоб тут було не тільки зручно, а й приємно жити», — підсумував Віктор Гончаренко.