Згадати все

17.11.2009

Позавчора в Лондоні завершився 18–й чемпіонат світу серед власників найкращої пам’яті. Цього року в турнірі брали участь 62 унікуми з 17 країн. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, вони змагалися в таких категоріях, як запам’ятовування бінарних кодів, випадкових цифр, геометричних фігур, історичних дат, малюнків тощо (загалом більше десяти дисциплін). Переможцем — причому втретє поспіль — став британець Бен Прідмор.

За підсумками трьох днів чемпіонату Прідмор набрав 7 854 очки. Рівно стільки ж балів — в активі німця Йоханнеса Маллова. Але, за правилами змагань, щоб посунути з трону чинного чемпіона, претендент мав здобути бодай на очко більше. Третє місце з 7 137 балами посів ще один представник Німеччини Симон Райнхард.

Найцікавішим на чемпіонаті був конкурс із запам’ятовування гральних карт. Про обсяг пам’яті лідерів можна судити за такими результатами: Прідмор зафіксував абсолютно точну послідовність розташування карт у 22 колодах, Райнхард — у 20.

На чемпіонаті побили й кілька світових рекордів. Зокрема, Маллов встановив нове досягнення у знанні історії, відтворивши за 15 хвилин 118 дат. А інший німець, Гюнтер Карстен, перевершив рекорд за кількістю відкладених у пам’яті абстрактних зображень.

Якщо в індивідуальній першості перед тут ведуть англійці й німці, то в командній усі відзначають стрімкий прорив китайців. Ця збірна посіла друге місце, випередивши Британію й поступившись лише Німеччині. Наступний чемпіонат відбудеться в 2010 році саме в КНР — місті Гуанчжоу.