Почім «опіум» для народу?

17.11.2009

В очікуванні матчів збірних України й Греції перед нашими вболівальниками вкотре постали два традиційні питання: як потрапити на стадіон і на якому каналі дивитися телетрансляцію.

Торги за право отримати «картинку» з Афін вели ТРК «Україна», «Інтер» та ICTV. Чим менше часу залишалося до гри, тим ниж­ою ставала ціна: від двох мільйонів вона поступово опустилася до 800 тисяч. Але й такі шалені гроші жоден із комерційних каналів викладати не захотів, розуміючи, що «відбити» їх рекламою нереально. Тоді президент ФФУ Григорій Суркіс своїм чесним словом пообіцяв грекам сплатити потрібну суму й фактично подарував трансляцію Першому національному. А там отримувати «халяву» в такий спосіб уже звикли.

Найбільше бажання придбати «картинку» виказувала «Україна». Але, як заявив керівник спортивної редакції ТРК Олександр Денисов, боси донецького каналу вирішили не викладати завищену в два–три рази суму. Виявляється, таким чином наживаються комерційні представники ФФУ.

Протистояння донеччан і Федерації продовжилося навколо квитків на повторний матч. За максимальними в історії нашого футболу цінами перепусток на «Донбас–арену» компанія «Україна футбол інтернешнл» збирається отримати близько 30 мільйонів гривень. За повідомленнями комерційного партнера ФФУ, на вчорашній ранок було реалізовано 25 тисяч квитків. Із них 13 тисяч — через каси ФК «Шахтар». Причому, нагадаємо, власникам абонементів на стадіон донецький клуб відпускав квитки за півціни.

У неділю президент «Шахтаря» запропонував викупити в «УФІ» всі 50 тисяч квитків за півтора мільйона доларів (трохи більше 12 млн. грн.), аби продавати їх уболівальникам за цінами, які «помаранчево–чорні» встановлюють на Лігу Європи. Тобто фактично Ахметов пропонував викласти частину власних коштів для зменшення ціни перепусток, але й ФФУ мала відмовитися від частини прибутку.

Попри вихідний, Григорій Суркіс відповів Ахметову через офіційний сайт своєї організації того ж вечора. «Можливо, я посперечався б із вами стосовно аргументів, на яких ви будуєте комерційні розрахунки, мотивуючи свою логіку ціноутворення щодо вартості квитків на матч у Донецьку. Але відкрита та прозора арифметика, запропонована нашим діловим партнером, «УФІ», особисто мене переконує більше, ніж той галасливий чорний піар, який влаштувало керівництво ФК «Шахтар» напередодні важливої гри», — намагався поставити опонента на місце очільник ФФУ. Суркіс запропонував Ахметову викупити всі квитки за нинішніми цінами (від 200 до 8000 грн.).

Уже вчора в обід президент «Шахтаря» продовжив відкрите листування, висловивши розчарування позицією Суркіса–старшого, але залишив свою пропозицію дійсною. За словами Ахметова, він прагне, аби вболівальники могли купити квитки за розумною ціною, а трибуни заповнилися вщерть. Що вийде з цієї гри двох олігархів, побачимо завтра о 20.00.

Крім того, горезвісна з ЧС–2006 туристична компанія «Гамалія» (тоді її тарифи на поїздку до Німеччини були значно вищі за звичайні) організувала додатковий поїзд до Донецька. Але й тут ціни кусаються — мандрівка в плацкарті коштуватиме близько 400 грн.