Ціна вище за красу

17.11.2009
Ціна вище за красу

Андрій П’ятов не раз рятував українців від голу. (Фото Рейтер.)

Ажіотаж, що виникає навколо вирішальних матчів будь–якого турніру, далеко не завжди відповідає видовищності футболу, який глядачі зможуть побачити у виконанні своїх улюбленців. Зазвичай у подібних ситуаціях напругу створює ціна протистояння. Так і в нашому випадку — навряд чи від дуелі збірних України й Греції за право зіграти у фінальній частині світового форуму варто було очікувати яскравої гри. Знаючи традиційний стиль обох команд, до того ж помножений на філософію їх тренерів, без великого ризику в Афінах прогнозувалася гра від оборони, важка боротьба в середині поля й невелика кількість гольових моментів.

Проти грецького колективу під проводом німецького фахівця Отто Рехагеля впродовж останніх семи років грає вже третій український тренер. І Буряку, і Блохіну вдавалося перемагати суперника — тепер черга за Михайличенком. Після нічиєї в Греції Льосік не ізолював команду від зовнішнього світу, а навіть дозволив провести вчора ввечері «день відкритих дверей». Для журналістів двері бази в Кончі–Заспі знову відчинялися лише за наявності марлевих пов’язок. До речі, аби не заразити футболістів грипом, наближених до ФФУ журналістів відправляли до Греції навіть іншим літаком — окремо від команди.

Щоб уникнути зайвого ризику, до Афін керманич «синьо–жовтих» узяв усіх 24 гравців, викликаних на тренувальний збір. Стартовий склад мав доволі прогнозований вигляд — власне, до такого варіанту наш тренерський штаб і прийшов останнім часом. Хіба дещо здивувала відсутність у центрі захисту Чигринського, але ж Дмитро три тижні відновлювався після травми, тоді як Хачеріді й Кучер мали постійну практику в своїх клубах. А через відсутність травмованого розігруючого Назаренка на атаку мали працювати переважно крайні півзахисники Гусєв і Ротань.

Сама гра була доволі хао­тичною. Подібне екс–тренер збірної України Леонід Буряк колись назвав «матчем для гурманів». Господарі, хоча й мали в складі переважно досвідчених бійців, хвилювалися не менше за наших.

На старті поєдинку українцям вдалося заробити небезпечний штрафний, але удар Шевченка Александрос Цорвас відбив, а Мілевський не вгадав із місцем для добивання. Ще був удар Гусєва з гострого кута, але також із невеликими претензіями на гол.

Греки відповіли небезпечним ударом головою свого бомбардира Гекаса на останній хвилині першого тайму, — П’ятов виручив. Трохи раніше був спірний епізод, коли боковий суддя помилково зафіксував положення «поза грою», та хлопці Рехагеля все одно довели м’яч у сітку вже після свистка.

У другій половині гри найреальнішим шансом змінити нулі на табло не скористалися наші. Шева вивів Гусєва на побачення з воротарем, але півзахисник наступив на м’яч, а Мілевський на повному ходу відправив «снаряд» на напівпорожні трибуни. Ще в одній гострій атаці Артем після пасу Ярмоленка забарився з ударом із якихось 10 метрів.

У кінцівці греки наче й тиснули, але реальних нагод для взяття воріт українців практично не створювали. Тож доля путівки на «мундіаль» тепер вирішиться завтра на «Донбас–арені».

 

ТАБЛО

Чемпіонату світу 2010 р. «Плей–оф». Перший матч

Греція — Україна — 0:0

Греція: Цорвас, Вінтра, Кіріякос, Папастатопулос, Євангелос, Спіропулос, Кацураніс, Карагуніс, Салпінгідіс (Мітроглу, 71), Самарас, Гекас (Харістеас, 66).

Україна: П’ятов, Кучер, Хачеріді, Кобін, Ракицький, Ротань (Ярмоленко, 46), Тимощук, Михалик, Гусєв (Алієв, 84), Шевченко, Мілевський

Суддя — Дюамель (Франція)

Попередження: Папастатопулос, 61

Афіни, олімпійський стадіон («Спірос Луїс»), 33 000 глядачів.

* * *

Чемпіонат Європи 2011 р. серед молодіжних збірних (U–21). Група 8

Бельгія — Україна — 0:2 (Голодюк, 36, 73)

Україна: Каніболоцький, Матвеєв, Сахневич, Кравець (Федорчук, 66), Кривцов, Морозюк (Гармаш, 90+1), Білий (Віценець, 74), Голодюк, Чеснаков, Коноплянка, П. Пашаєв

Турнірне становище після 5 матчів: Україна — 11, Франція — 8 (4), Бельгія — 8, Словенія — 6, Мальта — 0.

* * *

Товариські матчі (Туреччина). «Шахтар» — Болгарія — 0:0, «Антальяспор» — «Шахтар» — 3:4 (Л. Адріано — 2, Фомін, Гладкий).

 

ПІСЛЯМОВА

Отто Рехагель,
головний тренер збірної Греції:

— Нічия залишає нам шанси позитивно вирішити завдання виходу до фінальної частини чемпіонату світу. У Донецьку ми передусім постараємося забити м’яч. Хоча й тут усі бачили, що ми створили «чистий» гол, але його не зарахували.

У нас був гідний суперник — гра це підтвердила. Особливо в гостей виділявся Тимощук. Ми намагалися грати в атакувальний футбол, але не змогли повністю реалізувати свої задуми, бо українцям вдавалося непогано діяти на контратаках.

 

Олексій Михайличенко,
головний тренер збірної України:

— Гра була дуже нервовою, інколи навіть сумбурною; було чимало помилок із обох боків — зрозуміло, що давалося взнаки хвилювання. Найголовніше — що ми не програли, хоча й налаштовувалися на перемогу. Але нулі на табло свідчать про те, що в Донецьку ми все починатимемо з початку.

Нічого нового в грі греків ми не побачили: що очікували, те й отримали. У першому таймі ми провалювалися в обороні, але і в атаці далеко не весь свій потенціал реалізували. Сподіваюся, що вдома гравці зможуть зняти з себе тягар хвилювання й проявити свої найкращі здібності. Завтрашній матч буде для нас подібний до фіналу, й ми очікуємо підтримки рідних стін.

 

Андрій Шевченко,
капітан збірної України:

— Ми могли перемогти, утім поки що обмежилися нічиєю. Цей результат вважаю позитивним, але треба довести справу до логічного завершення в Донецьку. Ми непогано контролювали м’яч і позбавили греків простору, добре зіграли захисники й воротар. Небезпеку господарі створювали лише після стандартних положень.

 

Анатолій Тимощук,
півзахисник збірної України:

— Ми намагалися гостро атакувати, хоча це в нас не завжди й виходило. Але головне — що ми не пропустили. Сподіваюся, що в Донецьку газон буде кращий за афінський, адже на такому полі було неможливо грати в технічний футбол. Гадаю, зараз наші шанси на поїздку на чемпіонат вищі, але ми маємо гідно виступити в рідних стінах, нав’язати суперникові свою гру.